Linkuri accesibilitate

Comisia Europeană: Europa se confruntă cu cea mai rea secetă din ultimii 500 de ani


O gâscă în căutare de apă pe fundul secat al lacului Velence din apropiere de Budapesta, Ungaria, 11 august 2022.

E posibil ca Europa să se confrunte cu cea mai serioasă secetă din ultima jumătate de mileniu cel puțin, a declarat Comisia Europeană, după ce ultimele date științifice au revelat că aproape două treimi ale continentului european sunt în stare de alertă sau de avertizare de secetă din cauza valurilor de căldură și a lipsei de precipitații.

Raportul pe luna august al Observatorului european pentru secetă, agenție a Comisiei Europene, spune că 47 la sută din Europa se află sub avertizare meteo, cu deficit masiv de umiditate în sol, în timp ce 17 la sută din continent sunt în stare de alertă din cauza vegetației afectate de căldură.

Seceta aceasta „pare să fie cea mai rea din ultimii 500 de ani cel puțin”, a declarat purtătorul de cuvânt al CE Johannes Bahrke pe 23 august, referindu-se la raportul citat.

„Este bineînțeles doar o primă evaluare ce trebuie confirmată de datele finale de la sfârșitul sezonului”, a adăugat Bahrke.

Raportul spune că recoltele de vară au avut de suferit, cu o pierdere de 15 la sută la producția de porumb, soia și floarea soarelui.

Regiunile unde condițiile se înrăutățesc cel mai tare sunt cele lovite deja de secetă în primăvară, cum ar fi nordul Italiei, sud-estul Franței și unele regiuni din Ungaria și România.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG