Linkuri accesibilitate

Comisia Europeană: Mărfurile rusești sancționate pot tranzita Lituania către Kaliningrad


Executivul Uniunii Europene a declarat la 13 iulie că mărfurile rusești sancționate pot tranzita teritoriul UE pe calea ferată, dar a subliniat importanța monitorizării acestor transporturi.

Decizia Comisiei Europene vine după ce luna trecută Lituania a impus restricții asupra mărfurilor rusești care tranzitează teritoriul său către enclava rusă Kaliningrad, în principal pe calea ferată, argumentând că aplică sancțiunile impuse de UE după invazia Rusiei în Ucraina. Moscova a cerut Lituaniei să ridice imediat restricțiile și a declarat că le-a transmis autorităților europene nemulțumirea.

În ghidul juridic publicat de executivul UE se precizează că, deși tranzitul rutier nu este permis, „nu există o astfel de interdicție pentru transportul feroviar" din Rusia către Kaliningrad, cu excepția armelor. Kaliningrad se află între Lituania și Polonia și este legat de restul Rusiei printr-o linie de cale ferată care trece prin Lituania. Vilnius a închis ruta pentru transportul de oțel și alte metale feroase, afirmând că a fost obligată să facă acest lucru în temeiul sancțiunilor UE care au intrat în vigoare la 18 iunie.

Comisia Europeană a declarat că Lituania are în continuare obligația de a preveni eludarea sancțiunilor UE, dar acest lucru ar trebui să se facă prin „controale specifice, proporționale și eficiente și alte măsuri adecvate”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG