Linkuri accesibilitate

Comisia pentru Situații Excepționale a suspendat demisiile judecătorilor de la CSJ


Cererile de demisie ale unor judecători de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) au fost suspendate pe un termen de 30 de zile. O decizie în acest sens a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale pe 31 martie, la propunerea Ministerului Justiției.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, membrii comisiei au constatat „situația excepțională” de la CSJ și au decis să adopte o „măsură extraordinară temporară” pentru ca instanța să poată funcționa în continuare.

Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a explicat că decizia a fost luată ca CSJ să poată examina dosarele prioritare, inclusiv contestațiile depuse de candidații la funcțiile de membri în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) care nu au trecut pre-vetting-ul.

„În cazul în care o bună parte a funcțiilor vacante existente la CSJ vor fi completate mai devreme, decizia în cauză poate fi revăzută în orice moment”, a spus ministra.

Începând cu 14 februarie, 20 din 25 de judecători de la CSJ și-au dat demisia fără a da explicații. O parte din cereri au intrat deja în vigoare.

Pe 31 martie urmau să intre în vigoare cererile de demisie depuse de judecătorii Nadejda Toma, Liliana Catan, Maria Ghervas, Galina Stratulat, Iurie Bejenaru şi Ghenadie Plămădeală. Pe 3 aprilie ar fi trebuit să plece în demisie judecătorii CSJ detașați în CSM: Victor Micu, Luiza Gafton și Petru Moraru.

Pe 30 martie, Parlamentul a numit trei membri în CSM din rândurile societății civile (Ion Guzun, Alexandru Postică și Tatiana Ciaglic). Deputații PAS susțin că, din acest moment, CSM a devenit funcțional.

De asemenea, au fost adoptate în lectură finală două legi care vizează activitatea CSJ. O lege prevede că instanța va fi formată din 20 de persoane: 11 judecători de carieră și nouă juriști. Cea de-a doua se referă la evaluarea extraordinară a judecătorilor și candidaților la funcții de judecători ai CSJ - vetting-ul.

În aceeași zi, Parlamentul a extins starea de urgență în R. Moldova. Argumentând necesitatea prelungirii acestui regim, premierul Dorin Recean s-a referit și la situația „fără precedent” din domeniul justiției.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG