Linkuri accesibilitate

Companiile care ajută Rusia să construiască conducta Nord Stream ar putea risca sancțiuni americane


Vapor lucrând în Marea Baltică la conducta de gaze Nord Stream 2. noiembrie 2018

Comisiile Senatului și Camerei Reprezentanților din Congresul american au convenit la sfârșitul zilei ieri, 9 decembrie, să includă un proiect de lege care critică noua conductă de gaze naturale a Rusiei în Europa în Legea privind autorizarea apărării naționale (NDAA), creând un potențial blocaj pentru finalizarea proiectului.

Propunerea atașată proiectului de lege despre Nord Stream ar impune sancțiuni americane oricărei companii care ajută Rusia să realizeze conducta, estimată la de 11 miliarde de dolari.

Conducta Nord Stream va avea capacitatea de a transporta anual până la 55 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, din Rusia în Germania, pe sub Marea Baltică. Conducta este construită în proporție de 80% și este de așteptat să fie finalizată la începutul anului viitor.

Senatorul republican Ted Cruz, unul dintre co-sponsorii proiectului de lege, a spus că doar câteva companii din lume au tehnologia de a pune conducte pe adâncimea de mare și niciuna dintre ele nu este rusă, ceea ce înseamnă că Kremlinul ar putea încerca să obțină pentru a finaliza proiectul colaborarea unor companiile străine care se supun proiectului de sancțiuni americane.

Ucraina a făcut lobby la Washington pentru acest proiect de lege, deoarece conducta ar priva Kievul de peste 2 miliarde de dolari în taxe de tranzit.

Statele Unite au încercat să oprească conductele proiectate pentru a transporta energia rusă în Europa în trecut, dar au eșuat de fiecare dată.

NDAA include, de asemenea, reautorizarea a 300 de milioane de dolari pentru finanțarea inițiativei de asistență de securitate pentru Ucraina.

Relaționarea ajutorului militar acordat Ucrainei a fost în centrul unei anchete de demitere a președintelui american Donald Trump.

XS
SM
MD
LG