Linkuri accesibilitate

Compensații pentru firmele care achită taxa de poluare | Igor Grosu nu crede că Transnistria va fi un impediment pentru aderarea la UE


Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Agenților economici care asigură managementul deșeurilor și achită taxa pentru poluarea mediului în anul 2023, statul ar putea să le compenseze această taxă în anul 2024, scrie mold-street.com. Prevederea se regăsește într-un proiect de lege elaborat de ministerul Mediului. Iordanca-Rodica Iordanov, ministra Mediului, spune că modalitatea legală și tehnică a acestui proces urmează să fie asigurate de cadrul normativ, care se elaborează acum și care urmează să fie prezentat Guvernului și Parlamentului.
  • În luna decembrie 2022, moldovenii au luat credite noi în sumă totală de peste 4,3 miliarde de lei, scrie agora.md, citând un raport al Băncii Naționale a Moldovei. Cel mai mult de la bănci se împrumută în lei societățile comerciale nefinanciare (69,8%) și persoanele fizice (19,1 la sută). Și credite în valută solicită, la fel, preponderent, societățile comerciale nefinanciare (92,9%). 8,7% dintre toate creditele luate de la bănci au fost contractate de mediul financiar nebancar, iar 2,3% au mers la persoanele fizice care practică activitate de întreprinzător. Mai mult de jumătate dintre creditele acordate de bănci societăților financiare nebancare sunt pentru activități de comerț, urmate de cele care activează în industria energetică și industria alimentară. Agricultura este doar pe locul patru - ramura atrage doar 9% dintre creditele bancare. Cel mai des creditele sunt luate pe o perioadă de la 2 până la 5 ani, cu o pondere de 47,1 la sută în totalul creditelor acordate.
  • Autoritățile de la Chișinău au aflat pentru prima oară, de la independență încoace, ce bunuri se importă în regiunea transnistreană abia după invazia Rusiei în Ucraina pe 24 februarie, a declarat președintele Parlamentului, Igor Grosu, într-un interviu pentru portalul G4Media, citat de replicamedia.md. Oficialul moldovean a explicat că până atunci importurile în zona separatistă se făceau pe frontiera estică, dinspre Ucraina, iar după începerea războiului, Chișinăul controlează 100% din importul pe malul stâng al Nistrului.
  • Tot replicamedia.md îl citează pe Igor Grosu care nu crede că Transnistria va reprezenta un impediment în calea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Dimpotrivă, spune acesta, într-un interviu pentru G4Media, perspectiva aderării Moldovei la UE va avea o contribuție la soluționarea problemei primului conflict rece deschis de Rusia în fostul spațiu sovietic, după prăbușirea URSS.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, una dintre cele mai citite și comentate postări este a TVR Moldova, în care se spune despre o localitate din raionul Glodeni, în continuă dezvoltare grație investițiilor europene. Este vorba de satul Fundurii Vechi, care în ultimii ani s-a schimbat la față. Gimnaziul și grădinița din localitate au fost renovate, Centrul de Sănătate – dotat, trotuarele pavate, iar tinerii au un teren de sport amenajat.
  • Pe Instagram, a trezit interes o postare a zugo.md despre cel mai bătrân câine din lume, care este un chihuahua pe nume Spike. Potrivit site-ul organizației Guinness Book of Records, acesta are 23 de ani. Câinele este acum aproape orb și abia aude, trăind la o fermă alături de vaci, cai și pisici.
XS
SM
MD
LG