„În opinia mea, scrie Emilian Isăilă pe site-ul spotmedia.ro, reușita alianței de la București reprezintă primul mesaj politic consistent dat de PNL și USR-PLUS către alegători că a fost găsită o cale de colaborare pentru a limita influența PSD în societatea românească. În perioada următoare se vor vedea efectele. Este posibil să existe un aflux mare de primari social-democrați care vor trece în tabăra PNL pentru a-și maximiza șansele la alegerile locale. (…) Un primar în funcție știe cel mai bine din ce parte bate vântul în comuna pe care o păstorește”. Comentatorul se referă la un recent sondaj de opinie realizat de IMAS, care arată că PNL ocupă în continuare detașat locul întâi în preferințele alegătorilor, urmat de PSD dar la vreo 10 procente distanță, și de USR PLUS. Cifrele indică faptul că liberalii vor putea guverna, dar numai împreună cu USR PLUS. Un rol important în deblocarea atitudinii față de alegerile locale a avut declarația președintelui Klaus Iohannis că localele trebuie să aibă loc în septembrie, așa cum a fost stabilit, pentru că o amânare nu are niciun argument valabil : din punctul de vedere al pandemiei, situația poate fi și mai rea în lunile următoare. Principala necunoscută rămâne, mai spune Emilian Isăilă, participarea la vot, comportamentul alegătorilor e greu de prevăzut în situația sanitară gravă a României.
Înțelegerea survenită in extremis între PNL și USR PLUS, cel puțin în ceea ce privește capitala, s-a obținut cu greu și, scrie Dan Tăpălagă pe G4Media, „sacrificând Partidul Mișcarea Populară”. Drept consecință, fondatorul PMP Traian Băsescu vorbește despre eventuala sa candidatură la primăria generală a Bucureștiului pentru a-și sprijini partidul, dar, poate, și „pentru a da o lecție USR-ului”. De ce să dea o lecție USR-ului și nu actualului primar general, Gabriela Firea ? se întreabă Tăpălagă. Pentru că USR s-a opus înverșunat la cooptarea PMP în noua alianță electorală. Simplă răzbunare, ranchiună, frustrare ? Dacă e așa, Traian Băsescu trebuie să știe că astfel o ajută pe Gabriela Firea, și sunt voci care spun că Băsescu chiar asta își dorește : revenirea PSD la guvernare. I-ar fi de folosi în multele dosare, ale sale și ale apropiaților săi, aflate acum pe rol. Dan Tăpălagă e însă convins că Băsescu va ocupa cel mult locul al treilea și, deși spune că nu e obișnuit să piardă, „va avea ocazia să afle pe pielea lui ce înseamnă evacuarea din peisaj cu un șut în spate”, primit din partea electoratului. Pentru că a suferit o involuție constantă de când a părăsit postul de președinte, fiind acum, „un politician expirat, depășit de vremuri, toxic pentru democrație”.
Magda Grădinaru, de la spotmedia.ro, revine la afirmațiile făcute nu demult de președintele Klaus Iohannis într-o conferință de presă. A spus atunci că : „Principalul partid de opoziție din România, care încă face jocurile în Parlament, a creat în mod intenționat o criză sanitară, pentru ca partidul aflat la guvernare să fie învinovățit și să plătească electoral costurile tragediei”. E o acuzație foarte gravă, scrie jurnalista, o acuzație care lasă loc presupunerii că undeva s-ar fi deschis un dosar in rem pentru infracțiuni care pot merge de la „zădărnicirea combaterii bolilor până la înaltă trădare națională”. Cu alte cuvinte, e nevoie de dovezi.