Linkuri accesibilitate

Comratul regretă „cooperarea” cu Șor, dar are gânduri crescânde despre „Republica Găgăuză”  


Dmitri Constantinov, Președintele Adunării Populare din UTA Găgăuzia, intervievat de reporterul Europa Liberă, Denis Dermenji
Dmitri Constantinov, Președintele Adunării Populare din UTA Găgăuzia, intervievat de reporterul Europa Liberă, Denis Dermenji

Președintele legislativului din Găgăuzia, Dmitrii Constantinov, cel care în luna mai s-a întâlnit în Israel cu oligarhul fugar Ilan Șor, spune că nu s-ar mai vedea cu el, dacă ar apărea o astfel de necesitate. „M-a dezamăgit, m-a mințit și nu mai am nicio dorință”, recunoaște Constantinov într-un interviu pentru Europa Liberă.

Constantinov spune că a mers în Israel pentru a discuta „unele condiții” cu oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat la Chișinău la 15 ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

„Mergem cu Șor sau cu prietenii noștri...”

„Am vrut ca el să stea cât mai departe de politică, și îmi părea că am ajuns la un acord cu el. De asemenea, i-am cerut bașcanului să nu mai vorbească în numele lui Șor”, explică Constantinov.

El susține că Șor nu și-a respectat promisiunile, lucru care s-a întâmplat imediat după inaugurarea guvernatorului ales din partea partidului oligarhului, Evghenia Guțul.

Constantinov: „Găgăuzia nu trebuie să lupte pentru existența lui Șor”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:26 0:00

Diplomații din Turcia, Federația Rusă și din țările europene au încetat să comunice cu reprezentanții autonomiei, afirmă președintele Adunării Populare: „Am văzut că nu a venit nici o delegație. Ne-am dat seama ce se întâmplă, ni s-a spus că nu suntem pe calea cea bună”.

Comratul a înțeles că a făcut o greșeală când a decis să „coopereze” cu oligarhul fugar și echipa sa, și că acum are de ales, zice Constantinov: „Trebuie să ne gândim bine: să mergem cu Șor sau să mergem cu prietenii, partenerii noștri, care ne-au ajutat până în ultimul moment”.

„Nu va lupta Găgăuzia pentru existența lui”

Alegându-l pe Șor, găgăuzii au pierdut și finanțarea proiectelor europene: „Dacă în 2022 autonomia a câștigat 26 de proiecte prin programul „Satul European”, anul acesta nu avem nici unul”, zice Constantinov.

Și primarii din mai multe sate și orașe ale autonomiei propun autorităților din Comrat să renunțe la „proiectele” propuse și implementate de echipa lui Șor.

„Vin primarii la mine și îmi spun că vor să refuze toate ajutoarele care vor avea un anumit scop sau vor face un fel de publicitate lui Șor”, relatează președintele legislativului din regiunea găgăuză.

Chiar dacă inițial a decis să lucreze cu echipa oligarhului, acum Constantinov spune că insistă ca în Găgăuzia să se vorbească mai puțin despre Șor: „El este condamnat și trebuie să se justifice prin intermediul instanțelor de judecată, nu Găgăuzia să lupte pentru existența lui”.

„Sunt unii deputați care cer întoarcerea la «Republica Găgăuză»”

Chișinăul urmărește cu atenție ce se întâmplă în autonomie și „are dreptate într-o anumită măsură”, spune Constantinov. El însă crede că autoritățile centrale nu tratează corect statutul de autonomie pe care îl au găgăuzii, și asta îi face să se gândească dacă pot reveni la crearea „Republicii Găgăuze”.

Constantinov: „Chișinăul urmărește dintr-o parte și, probabil, corect face”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:21 0:00

Comrat a marcat pe 19 august cea de-a 33-a aniversare de la crearea „Republicii Găgăuzia”, pe care Chișinăul n-a recunoscut-o niciodată.

„Da, ea fost ilegal creată în 1990. Dar noi credem că acesta este punctul de plecare pentru Găgăuzia. În ceea ce ține de faptul că „putem repeta” sau nu [...] Nu știu ce se va întâmpla la congresul din 9 septembrie. Sunt unii deputați care cer întoarcerea la «Republica Găgăuză»”, spune Constantinov.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG