Linkuri accesibilitate

Șor face cedări, propunând o nouă componență a executivului din Găgăuzia 


Ilan Șor a avut o intervenție video la ceremonia de inaugurare a Evgheniei Guțul din 19 iulie.
Ilan Șor a avut o intervenție video la ceremonia de inaugurare a Evgheniei Guțul din 19 iulie.

Guvernatoarea Găgăuziei, Evghenia Guțul, afirmă că ar fi modificat componența comitetului executiv local, respins de mai multe ori de către deputații Adunării Populare. O nouă listă a fost publicată pe rețele de socializare. Presa locală scrie că persoanele care nu cunosc limba găgăuză au fost scoase de pe listă.

„Declar cu toată responsabilitatea că echipa noastră a prezentat documentele în conformitate cu toate cerințele. Am înlocuit toate persoanele care nu cunosc limba găgăuză. Drept răspuns, vă îndemn să aprobați comitetul executiv și să începeți lucrul”, a spus Guțul într-o adresare video, publicată pe pagina sa de Facebook.

Analizând noul document, Nokta.md scrie că cei șapte candidați din 21, care nu au promovat testul de cunoaștere a limbii găgăuze, au fost eliminați. Printre cei șapte era primarul orașului Orhei, Pavel Verejanu, și consultantul juridic al fracțiunii „Șor” din parlamentul R. Moldova, Iurii Kuznețov.

Deși Șor și Guțul au făcut cedări în ceea ce privește componența comitetului executiv, nu există semne de schimbări în structura acestuia, care a fost criticată în mod repetat de către deputații găgăuzi.

Președintele Adunării Populare de la Comrat, Dmitrii Konstantinov, a solicitat de mai multe ori bașcanului să corecteze structura executivului.

Structura executivului este lista departamentelor care fac parte din Comitetul executiv, în timp ce componența este listă nominală a membrilor acestui organ.

Deputații de la Comrat se tem că o structură greșită ar putea fi contestată în instanță de către autoritățile centrale.

Pe 27 iulie, echipa noii guvernatoare a fost prezentată de oligarhul fugar Ilan Șor, care este dat în urmărire internațională. În fața sediului Adunării Populare, a fost montat un ecran pe care a fost transmis discursul lui Șor, aflat în Israel.

În calitate de adjuncți ai lui Guțul au fost propuși Victor Petrov, care i-a fost contracandidat la alegerile din primăvară, și Pavel Verejanu, primarul orașului Orhei, ales din partea Partidului Șor. Încă cinci persoane propuse de Șor au făcut parte, anterior, din comitetul executiv.

În urma unei testări efectuate de comisia lingvistică, s-a constatat că șapte dintre cei 11 candidați nu cunosc limba găgăuză, deși aceasta este o cerință obligatorie pentru membrii Comitetului executiv.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG