Linkuri accesibilitate

Comunitatea Energetică Europeană: Moldova, cea mai vulnerabilă în eventualitatea sistării tranzitului de gaze prin Ucraina


Reconstrucția stației de măsurare a gazelor de la Căuşeni
Reconstrucția stației de măsurare a gazelor de la Căuşeni

Directorul secretariatului respectivei comunități, Janez Kopac, le-a vorbit deputaților despre riscurile ţării în cazul în care Moscova şi Kievul nu ajung la un acord.

Parlamentarii moldoveni au primit două avertismente din partea Comunităţii Energetice Europene şi aceste avertismente au venit de la nimeni altul decât de la directorul secretariatului respectivei comunităţi, Janez Kopac, care a participat astăzi la o şedinţă în legislativul moldovean. Primul avertisment e că R. Moldova este ţara cea mai vulnerabilă din Europa în faţa riscului sistării gazelor ruse prin Ucraina. Şi cel de-al doilea, că R. Moldova nu s-a mişcat aproape deloc în obiectivul separării livrării de comercializarea gazelor naturale, aşa cum s-a angajat în faţa Comunităţii Energetice. Ce stă în spatele acestor avertismente?

Comunitatea Energetică Europeană: Moldova, cea mai vulnerabilă în eventualitatea sistării tranzitului de gaze prin Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:04 0:00
Link direct



Vorbind în faţa comisiei responsabile de politicile economice în legislativul moldovean, Janez Kopac, director al secretariatului Comunităţii Energetice Europene, le-a relatat parlamentarilor următoarea situaţie:

„Operatorul român are anumite probleme tehnice şi nu sunt puse la punct aranjamentele care să facă posibilă furnizarea către Moldova a gazelor naturale prin sud, din România. O altă soluţie posibilă ar fi transportul gazului din Ucraina şi mulţi actori din această ţară s-ar bucura să poată vinde gaze R. Moldova, însă doar malului drept, nu şi celui stâng, care deobicei nu plăteşte pentru ele. Şi mai aveţi o problemă cu producerea de energie electrică pentru malul drept. Sigur cel mai uşor ar fi să se respecte formula care este aplicată în prezent şi Gazprom să transmită prin Ucraina gaze malului stâng, iar de acolo - pe malul drept. Dar acest lucru nu va fi posibil încă foarte mult timp.

Mâine se vor discuta nişte acorduri între toate părţile implicate şi sper tare mult ca aceste lucruri să se limpezească. Dar situaţia e foarte dificilă, pentru că Gazprom şi Naftogaz încă nu au niciun contract semnat. Şi Moldova este în această situaţie cea mai vulnerabilă din regiune”, a spus Janez Kopac.


„O problemă majoră e şi separarea atribuţiilor Moldovagaz, o companie care continuă să se ocupe atât de transmisia, cât şi de comercializarea gazelor naturale. În aceste zile se poartă discuţii cu Vadim Ceban, directorul Moldovagaz, şi se aşteaptă finalizarea acestui proces de separare într-un an, dar şi aşa termenul este depăşit cu foarte mult timp faţă de cel din tratatele Comunităţii Energetice”, a mai spus oficialul.

Ambele chestiuni, şi cea a unei foarte probabile tulburări a aprovizionării cu gaze naturale ruse în urma disputelor dintre Kiev şi Moscova, şi cea a nerespectării în termen a angajamentului de restructurare a companiei Moldovagaz, au preocupat Chişinăul pe tot parcursul acestui an, pe măsura apropierii termenului limită în care ar fi trebuit rezolvate.


În ultimele săptămâni, doi premieri, cel precedent, Maia Sandu, şi actualul, Ion Chicu, şi-au împărţit unul altuia acuzaţii reciproce, bazate mai ales pe pretenţia că nu s-ar fi ocupat suficient de abil de căutarea de soluţii de alternativă în caz că Kievul şi Moscova nu reuşesc să se înţeleagă.

După un eveniment din această seară din clădirea executivului, unde a semnat în prezenţa presei un acord cu un reprezentant al BERD pentru împrumutul a 50 de milioane de dolari, în scopul aprovizionării cu gaze naturale a ţării, Ion Chicu a făcut următorul anunţ:

Contăm că operatorii rus şi ucrainean vor ajunge la numitor comun şi noi din 1 ianuarie vom primi gaze naturale pe traseul tradiţional...
Ion Chicu, prim-ministru


„Contăm că operatorii rus şi ucrainean vor ajunge la numitor comun şi noi din 1 ianuarie vom primi gaze naturale pe traseul tradiţional, exact aşa cum am primit până acum, doar că mult mai ieftin. Dar, totodată, guvernul toată perioada aceasta a lucrat şi a identificat şi scenarii de rezervă. Iată acordul semnat azi este un scenariu de rezervă.”

Zilele trecute, şi Moldovagaz a anunţat că până la sfârșitul anului va semna un contract de aprovizionare cu gaze în flux revers, dinspre Balcani, în eventualitatea că aprovizionarea dinspre Ucraina va fi oprită. Anterior, opoziția pro-europeană de la Chișinău a avertizat că R. Moldova ar putea rămâne fără gaze rusești şi că guvernul nu ar face nimic ca să găsească soluţii.

Despre restructurarea Moldovagaz, aceeaşi opoziţie afirmă că de la 1 ianuarie R. Moldova ar fi trebuit să aibă deja o companie reformată şi o piaţă de gaze naturale liberalizată, iar pentru că nu a făcut-o, va avea de suportat consecinţe, inclusiv prin reducerea sprijinului european, iar experţii vorbesc şi de posibile sancţiuni din partea Comunităţii Energetice.

Previous Next

XS
SM
MD
LG