Activista LGBT Elena Grigorieva a fost ucisă cu lovituri de cuțit la St. Petersburg. Crima, spun apropiații ei, s-a produs după ce Grigorieva și avocații săi s-au plîns la poliție că activista a primit amenințări cu moartea, iar poliția nu a reacționat.
Corpul neînsuflețit al Elenei Grigoreva a fost găsit în apartamentul său din St. Petersburg, în noaptea de 21 iulie, având răni de cuțit multiple, spun colegii și cunoștințele activistei.
Poliția citată de portalul Fontanka a confirmat crima, dar a spus că nu există deocamdată suspecți.
În vârstă de 41 de ani, membră a „Alianței heterosexualilor și LGBT pentru drepturi egale”, Elena Grigorieva participa la toate evenimentele pentru apărarea minorităților sexuale, precum și la alte proteste, cum ar fi demonstrațiile pentru alegeri libere.
Timp de mai multe luni, un site din internet a vehiculat o listă cu gay, lesbiene, activiști LGBT și jurnaliști cu îndemnul către cititori să-i vâneze unul câte pe unul. Pe listă figura și numele Elenei Grigorieva.
Activiștii cereau de mult autorităților să închidă site-ul apărut în 2018, cu tot cu listă, dar acest lucru s-a întâmplat abia pe 17 iulie.
„În ultimul timp, a fost agresată de mai multe ori și a primit frecvent amenințări cu moartea”, a scris pe Facebook apărătorul drepturilor omului Dinar Indrisov, care comunica cu Grigorieva. „Lena și avocații săi au cerut intervenția organelor de apărare a ordinii și în cazul agresării, și în cazul amenințării, dar nu a urmat vreo reacție vizibilă din partea poliței. Reacția a fost de felul: dați-ne telefon când vă omoară”, se mai spune în postarea lui Indrisov.
Direcția din St. Petersburg a ministerului rus de Interne a spus într-o declarație că Grigorieva s-a plâns la poliție exclusiv din cauza unor certuri obișnuite cu vecinii.
Suntem consternați de faptul că poliția nu a făcut nimic pentru a-i găsi pe autorii listei ucigașe...Svetlana Zaharova
Asasinatul a cauzat panică printre membrii comunității LGBT din Rusia și susținătorii lor, care și așa nu se simțeau în siguranță de ani buni.
Homosexualitatea a fost scoasă din categoria delictelor penale în Rusia în 1990, dar homosexualii se confruntă cu diferite forme de discriminare, încurajată și de o lege promulgată de președintele Vladimir Putin în 2013, care interzice „propaganda” gay.
„Desigur, oamenii sunt șocați”, a declarat Europei Libere, comentând asasinatul, Svetlana Zaharova de la Rețeaua LGBT, una din cele mai mari organizații a gay-ilor și lesbienelor din Rusia. „Oamenii sunt îngroziți, nu știu ce să facă și, desigur, suntem consternați de faptul că poliția nu a făcut nimic pentru a-i găsi pe autorii listei ucigașe”, spune Zaharova.
Nu este limpede cine sunt autorii listei sau dacă activismul Elenei Grigorieva este motivul pentru care a fost ucisă.
O altă posibilă cauză a asasinatului vehiculată printre prietenii activistei este cea a participării ei la mitinguri de sprijin pentru deținuții politici ucraineni din Rusia și tătarii din Crimeea. Grigorieva ar fi primit amenințări din partea unor combatanți care ar fi luptat alături de rebelii pro-ruși din Donbas, relatează Radio Svoboda, citând surse din cercul de prieteni apropiați ai victimei.
Secția din St. Petersburg a Comitetului de Anchetă, structura poliției care se ocupă de crime grave, a spus într-o declarație că investighează asasinatul, dar nu a precizat numele victimei sau alte detalii.