Șeful direcţiei generale urmărire penală din cadrul Centrului Naţional Anticorupție, Bogdan Zumbreanu, a fost declarat câștigătorul concursului pentru şefia instituției. Zumbreanu activează la CNA din 2002, de la crearea fostului Centru pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei, care a fost ulterior redenumit. Comisia juridică, numiri şi imunități, care a organizat concursul, urmează să propună plenului candidatul selectat.
În cei 15 ani de existență a instituției de combatere a corupției au existat 12 încercări de a o reforma, reorganiza ori resubordona, a spus Bogdan Zumbreanu, candidatul declarat câștigător la şefia Centrului Naţional Anticorupţie. În pragul unei noi reforme, Zumbreanu a reuşit să convingă comisia juridică din Parlament că este cel mai indicat pentru a delimita activitatea ofițerilor anticorupție de cea a procurorilor anticorupție.
„Ce m-a determinat să mă înscriu în această competiție? Este faptul că îmi pasă de viitorul acestei instituții, pentru că din cei 16 ani de carieră în jurisprudență 14 anu şi jumătate i-am dedicat activității în cadrul CNA. Am fost şi ofițer de investigații, şi de urmărire penală, funcții în care am acumulat experiența pe care aş vrea s-o valorific, având încrederea că pot să perpetuez lucrurile bune începute la CNA şi să aduc elemente de modernizare în funcționarea instituției”.
În strategia de viitor director al CNA, şeful direcției generale urmărire penale Bogdan Zumbreanu a spus că instituția trebuie să devină mai agresivă în combaterea corupției sistemice din educaţie, medicină, fisc, administrația publică locală şi centrală, altfel spus corupţia cotidiană cu care se confruntă cetățeanul de rând, care ar fi fost lăsată în plan secund pe fundalul dosarelor marilor corupţi.
Şase pretendenți şi-au dorit postul lui Viorel Chetraru, actualul şef al CNA în funcţie din 2009, căruia i-a expirat mandatul pe 25 octombrie. La proba interviului au ajuns doar patru: doi șefi de direcție în cadrul instituției şi doi profesori universitari. Bogdan Zumbreanu era considerat favoritul cursei.
Fiind mai mulţi ani şeful Direcției urmărire penală, mâna dreaptă, practic, a lui Viorel Chetraru, el a gestionat dosare în care au apărut politicieni, când CNA a fost acuzată de oponenții guvernării că ar executa comenzi de natură politică, menajându-i pe cei afiliați democraților.
Președinta Centrului de prevenire a corupției, Galina Bostan, spune că aceste conexiuni cu politicul sunt cumva firești într-un stat aflat în tranziție. Ea zice că a urmărit concursul şi că dacă ar fi fost în comisie la fel ar fi pentru acest candidat.
„Domnul Zumbreanu are un post controversat şi de fapt acest post al lui pe nimeni niciodată n-o să mulțumească; nu se va ridica la înălțimea așteptărilor societății şi nu va fi pe placul funcționarilor publici şi a politicienilor. Orice ar face el oricum va fi criticat. Dacă va acționa mai activ pe domeniul combaterii corupției, mereu va fi învinuit că acționează la indicațiile politice, dacă nu va acționa, i se va spune că nu face nimic”.
Directoarea executivă a Transparency International - Moldova, Lilia Carasciuc, afirmă că la concursul pentru şefia CNA ar fi putut să participe şi alţi candidaţi din afara sistemului dacă ar fi existat şanse ca să câştige persoane care ulterior să demonstreze independența lor în dosare de rezonanţă precum frauda din sistemul bancar şi spălătoria rusească.
„Mie îmi pare că domnul Zumbreanu este un om al sistemului, consider că nu va putea să devină o persoană independentă care va conduce o instituție independentă care se va ocupa cu combaterea corupției, o combatere nepolitizată, şi care se va ocupa de combaterea fenomenului capturării instituţiilor statului”.
Lidera Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, a acuzat Partidul Democrat că ar fi mimat concursul pentru a numi în funcție „oameni implicați în scheme dubioase”.