Linkuri accesibilitate

Condamnații și achitații pentru războaiele din Balcani


Fostul șef al serviciului de securitate din Serbia Jovica Stanisic (al doilea din stânga) în fața Curții Internaționale de la Haga, 30 iunie 2021
Fostul șef al serviciului de securitate din Serbia Jovica Stanisic (al doilea din stânga) în fața Curții Internaționale de la Haga, 30 iunie 2021

După ce doi importanți reprezentanți ai regimului lui Slobodan Milosevici au fost condamnați pentru crime de război miercuri la Haga, Agentia France Presse trece in revista soarta actorilor-cheie din războaiele din Balcani din anii '90, care au provocat moartea a peste 100 000 de oameni.

În detenție

Jovica Stanisic, în vârstă de 70 de ani, și adjunctul său Franko Simatovic, în vârstă de 71 de ani, au fost fiecare condamnați miercuri la 12 ani de un tribunal ONU pentru crime împotriva umanității și crime de război.

Ratko Mladic
Ratko Mladic

Generalul sârbilor bosniaci Ratko Mladic, supranumit „măcelarul Bosniei”, a fost arestat în 2011 după 16 ani în care s-a sustras arestării. A fost condamnat pentru genocid și crime de război pentru asediul orașului Sarajevo și masacrul de la Srebrenica, printre alte infracțiuni. Ispășește o condamnare cu închisoarea pe viață, fiind condamnat în noiembrie 2017, iar recursul său a fost respins la începutul acestei luni.

Radovan Karadzic - fostul lider al sârbilor bosniaci a fost găsit vinovat în 2016 la Tribunalul de la Haga de genocid și alte nouă acuzații, inclusiv exterminare, deportări și luare de ostatici. Pedeapsa sa a fost mărită la închisoare pe viață după recurs în martie 2019.

Radovan Karadzic
Radovan Karadzic

Karadzic este deținut la unitatea de detenție de înaltă securitate a ONU din Haga.

Condamnarea pentru genocid a fost dispusă pentru masacrul de la Srebrenica din 1995 din estul Bosniei, în care au fost măcelăriți in jur de 8.000 de bărbați și băieți musulmani.

Karadzic a evitat capturarea sa timp de 13 ani. A fost arestat în 2008 într-un autobuz din Belgrad, deghizat într-un vindecător New Age.

Biljana Plavsic - fosta președintă a autodeclaratei Republici Srpska a sârbilor bosniaci este singura femeie condamnată la Haga. A pledat vinovată de crime de război și a fost condamnată la 11 ani de închisoare în 2003. A fost eliberată în 200, după 6 ani de detenție.

Biljana Plavsic
Biljana Plavsic

Vojislav Seselj - judecătorii ONU în 2018 l-au găsit vinovat pe politicianul sârb radical pentru crimele împotriva umanității, condamnându-l la 10 ani. Deoarece a petrecut deja aproape 12 ani în detenție, a rămas liber. Aliat al președintelui Slobona Milosevic, Seselj este considerat răspunzator pentru uciderea croaților, musulmanilor și altor non-sârbi, precum și a deportărilor forțate în masă.

Procese în curs

Hashim Thaci, în vârstă de 52 de ani, a fost forțat să renunțe la funcția de președinte al Kosovo în noiembrie anul trecut pentru a face față acuzațiilor de crime de război la tribunalul de la Haga. Fostul lider al armatei de eliberare a gherilei Kosovo, care s-a autointitulat „Șarpele”, neagă crimele, tortura, persecuția și acțiunile sale violente legate de conflictul din 1998-99 cu Serbia.

Hashim Thaci
Hashim Thaci

Achitați

Ante Gotovina - generalul armatei croate, considerat erou de război de mulți croați, a fost inițial condamnat la 24 de ani de închisoare pentru crime împotriva umanității și crime de război. El a fost achitat în urma apelului în 2012.

Fostul general croat Ante Gotovina
Fostul general croat Ante Gotovina

Decedați

Slobodan Milosevic - fostul președinte sârb a murit în celula sa de la Haga în 2006, la vârsta de 64 de ani, în timp ce era judecat pentru 66 de acuzații, inclusiv genocid, crime de război și crime împotriva umanității. Un raport oficial a spus că a suferit un atac de cord. El a fost acuzat că a alimentat conflictele etnice și uciderea în masă în fosta Iugoslavie în timpul guvernării sale de 13 ani.

Fostul președintel iugoslav Slobodan Milosevic
Fostul președintel iugoslav Slobodan Milosevic

Franjo Tudjman – fostul președinte croat, al cărui război de independență față de federația iugoslavă a provocat moartea a aproximativ 20.000 de oameni a murit de cancer în 1999, la vârsta de 77 de ani. Tribunalul de la Haga a spus că ar fi fost pus sub acuzare pentru crime de război dacă ar fi trăit.

Președintele croat Franjo Tudjman, 30 mai 1995
Președintele croat Franjo Tudjman, 30 mai 1995

Zeljko "Arkan" Raznatovic: - a fost șeful temutei organizatii paramilitare sârbești „Tigrii". A fost pus sub acuzare în 1997 de instanța de la Haga pentru crime împotriva umanității și crime de război în Bosnia în 1995. A fost împușcat în ianuarie 2000 într-un hotel din Belgrad. Avea 47 de ani.

Slobodan Praljak - fostul comandant militar bosniac croat s-a sinucis cu cianură în fața instanței de la Haga în noiembrie 2017, imediat după ce judecătorii de apel au confirmat pedeapsa de 20 de ani de închisoare.

XS
SM
MD
LG