Linkuri accesibilitate

Condoleanțe pentru ultimul lider sovietic, Mihail Gorbaciov, mort la 91 de ani


Lideri și politicieni din întreaga lume și-au exprimat condoleanțele la moartea ultimului lider sovietic, Mihail Gorbaciov, la vârsta de 91 de ani. Gorbaciov a murit târziu, la 30 august, „după o boală gravă și prelungită”, a anunțat Spitalul Clinic Central din Moscova. Reformele lui Gorbaciov au contribuit la încheierea Războiului Rece și la eliberarea Europei de Est de comunism, dar au dus și la prăbușirea Uniunii Sovietice.

Unele persoane din Rusia și din alte părți au apelat la rețelele de socializare pentru a-l critica, acuzându-l că a făcut din Rusia o putere de mâna a doua, un resentiment care a dus, probabil, la ascensiunea lui Vladimir Putin.

Gorbaciov a fost „un om de stat unic în felul său, care a schimbat cursul istoriei” și „a făcut mai mult decât oricine pentru a pune capăt în mod pașnic Războiului Rece”, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres. Cancelarul german Olaf Scholz a salutat rolul lui Gorbaciov în reunificarea Germaniei, dar a deplâns faptul că încercarea sa de a stabili o democrație durabilă în Rusia a „eșuat”. Președintele american Joe Biden l-a numit pe Gorbaciov „un lider rar... cu imaginația de a vedea că un viitor diferit era posibil și cu curajul de a-și risca întreaga carieră pentru a-l realiza”. Biden a spus că „rezultatul a fost o lume mai sigură și o mai mare libertate pentru milioane de oameni”.

Kremlinul l-a numit pe Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice, „un politician extraordinar”, adăugând că „romantismul” cu care a privit stabilirea unor legături puternice cu Occidentul „nu a reușit să se adeverească”. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, vorbind la un eveniment educațional la Moscova pe 31 august, a declarat că Gorbaciov va rămâne în memoria tuturor, atât în țară, cât și în străinătate, pentru statura sa ca om de stat. „Mulți discută despre rolul pe care l-a jucat [în istorie], dar este clar că a fost extraordinar, o persoană unică”, a spus Peskov, adăugând că moartea liderului sovietic care a pus capăt Războiului Rece este „o pierdere reală pentru noi toți”. „Gorbaciov a impulsionat sfârșitul Războiului Rece și a vrut sincer să creadă că acesta se va încheia și că va urma o perioadă romantică permanentă de legături între o nouă Uniune Sovietică și Occidentul colectiv. Acest romantism nu a reușit să capete consistență. Nu a urmat nicio perioadă romantică, nicio lună de miere”, a adăugat Peskov, acuzând Occidentul că nu a reușit să promoveze relația preconizată de Gorbaciov.

Peskov a precizat că președintele Vladimir Putin a trimis „o telegramă de condoleanțe rudelor și celor dragi lui Mihail Gorbaciov”. Putin încă nu a vorbit public despre moartea lui Gorbaciov.

Mihail Gorbaciov - Omul al cărui imperiu s-a prăbușit
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:55 0:00

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG