Linkuri accesibilitate

Conducta Nord Stream 2 a început să fie umplută cu gaze naturale


Operatorul „Nord Stream 2” a început să umple cu gaze naturale controversata conductă din Rusia, care trece pe sub Marea Baltică, spre Germania. Compania din Elveția „Nord Stream 2 AG”, deținută de o filială a gigantului rusesc de gaze Gazprom, a anunțat pe 4 octombrie că prima din cele două linii ale conductei va fi umplută treptat cu gaze pentru testări tehnice și pentru a crea presiune.

Pasul care aduce conducta mai aproape de exploatare vine în momentul în care Europa se confruntă cu un deficit de rezerve de gaze naturale și o creștere a prețurilor la energie care amenință recuperarea economică a continentului în urma crizei pandemice, înainte de sezonul de iarnă.

Presa germană a relatat că gazul ar putea chiar în această lună, deși procesul de certificare a conductei de către autoritățile germane încă nu a fost finalizat.

Proiectul Nord Stream 2 este conceput pentru a transporta gazul rusesc direct în Germania, ocolind rutele terestre prin Ucraina și privând Kievul de taxe de tranzit de până la 2 miliarde de dolari anual. Statele Unite se opun proiectului Nord Stream 2, dar în luna mai, președintele american Joe Biden a fost de acord să renunțe la sancțiunile impuse de Congres asupra conductei pentru a îmbunătăți relațiile cu Germania.

„Continuăm să ne opunem acestei conducte”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, pe 4 octombrie. „Credem în continuare că acesta este un proiect geopolitic al Federației Ruse și vom aplica legea în concordanță cu analizele noastre periodice care, desigur, rămân în desfășurare”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG