Linkuri accesibilitate

Conductele rusești din Marea Baltică, afectate de scurgeri de gaze fără precedent


Suedia și Danemarca investighează scurgerile înregistrate la două gazoducte rusești care trec pe sub Marea Baltică, scurgeri pe care compania operatoare le-a numit „fără precedent”.

Pe 27 septembrie, Suedia a emis un avertisment cu privire la două zone pe unde se scurg gazele din conducta Nord Stream 1, la scurt timp după ce a fost descoperită o altă scurgere pe conducta Nord Stream 2, aflată în apropiere, ceea ce a determinat Danemarca să limiteze transportul maritim pe o rază de cinci mile marine. Moscova a redus fluxul de gaz către Europa prin Nord Stream 1 înainte de a-l suspenda complet în august, susținând că sancțiunile occidentale au provocat dificultăți tehnice.

Noua conductă Nord Stream 2 a fost finalizată recent, dar Germania a renunțat la planurile de a importa gaze prin intermediul acesteia cu doar câteva zile înainte ca Rusia să invadeze Ucraina în februarie. Cu toate acestea, ambele conducte conțineau încă gaze sub presiune.

Nord Stream AG, care operează gazoductele, a declarat la 27 septembrie că trei linii submarine ale sistemului de gazoducte Nord Stream au suferit ceea ce a numit daune „fără precedent” într-o singură zi, adăugând că este imposibil de spus când va fi restabilită capacitatea de lucru a sistemului de rețele de gaz.

La Moscova, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat la 27 septembrie că nu poate exclude posibilitatea ca în spatele scurgerilor să se afle sabotajul. „Nicio opțiune nu poate fi exclusă în acest moment”, a declarat Peskov într-o conferință telefonică cu reporterii.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG