Linkuri accesibilitate

Conferință de sprijin pentru R. Moldova la Paris | Igor Dodon și serviciile secrete ruse


Președinta R. Moldova Maia Sandu alături de ministrul de externe, Nicu Popescu și președintele francez, Emmanuel Macron, în drum spre Paris, unde luni, 21 noiembrie, are loc Conferinţa ministerială a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova.
Președinta R. Moldova Maia Sandu alături de ministrul de externe, Nicu Popescu și președintele francez, Emmanuel Macron, în drum spre Paris, unde luni, 21 noiembrie, are loc Conferinţa ministerială a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Partidul Democrat din Moldova și-a schimbat denumirea, iar odată cu asta și-a ales și un nou președinte, deciziile fiind adoptate duminică, 20 decembrie, în cadrul Congresului X extraordinar al formațiunii, informează Ziarul de Gardă. Președinte al noii formațiuni, și anume Partidul Social Democrat European (PSDE), a fost ales Ion Sula, președinte al OT PDM Ialoveni, ex-ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, fost director al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor. Publicația mai scrie că PDM a rămas fără președinte după ce, la 16 octombrie 2021, Pavel Filip a anunțat că se retrage de la conducerea formațiunii. De atunci, interimatul funcției de președinte al formațiunii a fost asigurat de Monica Babuc.
  • La același subiect, portalul newsmaker.md îl citează pe fondatorul Partidului Democrat din Moldova, Dumitru Diacov, care spune că nu a votat, la Congresul din 20 noiembrie, pentru schimbarea denumirii partidului. El menționează că nu a susținut noile modificări și a refuzat să adere la noua formațiune. „Voi activa și mai departe în calitate de președinte al Fundației pentru democrație și progres încercând să pun umărul la edificarea viitorilor activiști politici, la consolidarea centrului politic și a democrației autentice în Republica Moldova”, a mai precizat Diacov.
  • Jurnal.md scrie că Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, va co-prezida luni, 21 noiembrie, la Paris, cea de-a treia Conferinţă ministerială a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, instrument permanent de sprijin creat la iniţiativa miniştrilor de externe ai României, Germaniei şi Franţei în primăvara acestui an pentru a mobiliza contribuţiile financiare ale comunităţii internaţionale şi pentru a sprijini reformele necesare pentru aderarea la UE. Jurnaliștii notează că la conferință vor fi prezenți preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu inclusive ministrul de externe Nicu Popescu. În articol se mai menționează că reuniunea de la Paris are loc în contextul în care Republica Moldova se confruntă cu provocări majore de ordin energetic, economic, umanitar, pe fondul războiului brutal de agresiune purtat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei.
  • Radio Chișinău publică recomandările Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), în contextul în care pe întreg teritoriul R. Moldova se prevăd precipitații sub formă de ploaie și ninsoare. Instituția îndeamnă conducătorii auto să nu pornească la drum în condiții meteo nefavorabile, decât dacă există o necesitate stringentă. Șoferii sunt atenționați să-și echipeze mijloacele de transport potrivit sezonului rece, iar în portbagajul mașinii să țină lopată, nisip și lanțuri antiderapante. Totodată, IGSU atrage atenția populației și asupra necesității respectării stricte a regulilor de securitate în raport cu instalațiile electrice. În condiții de formare a chiciurii și poleiului pe unele porțiuni ar putea fi înregistrate defecțiuni ale instalațiilor electrice.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Igor Dodon ar fi comunicat cu un general din serviciile secrete ruse, Dmitrii Miliutin, prin Igor Chaika, fiul fostului procuror general al Rusiei, anunță o postare a tv8.md, printre cele mai populare în ultimele ultimele 24 de ore, potrivit aplicației de monitorizare a rețelelor CrowdTangle. Jurnaliștii citează informații apărute într-o investigație făcută de publicația Hodorkovschii live, potrivit căreia, pentru propaganda rusească în țara noastră, Dodon ar fi primit peste 6 milioane de lei. În reportajul întitulat de „De ce îi trebuie lui Putin Moldova”, jurnaliștii susțin că Miliutin este un general FSB obsedat de ideea de a reînvia Uniunea Sovietică, în planurile sale intrând și Moldova.
  • Pe Instagram, printre cele mai citite și comentate este o postare a Europei Libere care anunță că șefa Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Drăgălin, acuză „intimidări” din partea „celor vizați în dosare penale”, dar asta nu înseamnă că va demisiona, spune ea.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG