Linkuri accesibilitate

Igor Dodon, eliberat din arest la domiciliu


Dodon este învinuit că, în iunie 2019, ar fi pretins și primit între 600.000 și un milion de dolari de la oligarhul democrat Vladimir Plahotniuc și omul lui de încredere, Serghei Iaralov.  

Fostul președinte Igor Dodon, judecat în dosarul numit generic „kuliok”, a fost eliberat din arestul la domiciliu, dar are interdicția de a părăsi țara în decurs de 60 de zile. Hotărârea a fost pronunțată de magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ), pe 18 noiembrie.

Judecătorii de la CSJ au respins demersul procurorului anticorupție, Petru Iarmaliuc, care a solicitat prelungirea măsurii de arest la domiciliu.

„Este prima noastră victorie, dar lupta continuă”, le-a spus Dodon susținătorilor săi, care l-au întâmpinat în fața sediului CSJ, după ședință.

Fostul președinte se afla în arest la domiciliu din 26 mai, în dosarul „kuliok”, inițiat în temeiul imaginilor video în care i s-ar oferi o pungă neagră din partea ex-liderului PDM Vladimir Plahotniuc. Acesta e acuzat de corupere pasivă și de acceptarea finanțării Partidului Socialiștilor de către „o organizație criminală”.

Pe 6 octombrie, Procuratura Anticorupție a expediat în judecată dosarul numit generic „kuliok”, în care ex-președintele Igor Dodon este acuzat de corupere pasivă și de acceptarea finanțării Partidului Socialiștilor de către „o organizație criminală”.

Dodon este învinuit că, în iunie 2019, ar fi pretins și primit între 600.000 și un milion de dolari de la oligarhul democrat Vladimir Plahotniuc și omul lui de încredere, Serghei Iaralov.

Banii ar fi fost destinați pentru cheltuielile curente ale Partidului Socialiștilor, inclusiv pentru salariile angajaților partidului. În schimb, Dodon ar fi urmat să negocieze cu factori de decizie din Rusia condiții favorabile Partidului Democrat și personal lui Plahotniuc privind crearea unei coaliții de guvernare între democrați și socialiști.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG