Linkuri accesibilitate

Conflict între președintele Bulgariei și procurorul șef într-un moment-cheie al guvernării


Rumen Radev este amenințat cu suspendarea

Procuratura bulgară a făcut publice înregistrări audio realizate de Serviciul de securitate națională (DANS) în care președintele Rumen Radev comentează cu șeful forțelor aeriene, generalul Țanko Stoikov, interesul Parchetului special anticorupție fața de un prezumtiv conflict de interese al soției sale. Este vorbă de numirea, printr-un ordin al lui Radev în calitate de comandant al forțelor aeriene, a viitoarei sale soții în postul de șefă a serviciului de legături cu presa și de asigurarea unei locuințe de serviciu fără a răspunde criteriilor legale.


Procurorul șef consideră că există suficiente probe despre încercarea președintelui de a împiedica anchetarea conflictului de interese. Legat de aceasta el a cerut Curții constituționale să explice semnificația formulării „înalta trădare”.

Legea interzice ascultarea președintelui. Procuratura afirmă că a fost ascultat nu el ci persoanele cu care a vorbit. Este interzisă și dezvăluirea publică, în afara tribunalului, a conținutului unor înregistrări legale.

Procuratura va încerca să dovedească implicarea președintelui în acțiuni ilegale. Procedura de impeachment va putea fi lansată însă numai la baza unor acuzații de înaltă trădare și încălcarea Constituției de un sfert din membrii parlamentului și aprobată în urmă unor dezbateri de un număr de peste 160 din cei 240 de deputați.


Miercuri, guvernul Boiko Borisov a supraviețuit cea de a patra moțiune de cenzură împotriva sa având ca temă criza apei la Pernik – oraș cu peste 100 000 de locuitori la 30 de km. de Sofia, și importul de deșeuri toxice. Balanța votului în favoarea lui Borisov a fost înclinată de ultranaționaliștii din partidul Ataka, partidul Volia (Voința) al omului de afaceri Veselin Mareșki și de câțiva deputați independenți.

Prim-ministrul, care nu a fost prezent în parlament în timpul dezbaterilor și a votului, a declarat că nu se va implica în conflictul între președintele și procuratura. El a avertizat că eventuala venire la putere a socialiștilor ar putea împinge țară într-o nouă criză financiară.

XS
SM
MD
LG