Linkuri accesibilitate

Conflictul israelo-palestinian: zeci de raiduri de bombardament și atacuri cu rachete în cursul nopții


Fâșia Gaza: resturile blocului turn distrus de aviația israeliană, care găzduia mai multe biroul de presă.

Armata israeliană a lansat zeci de atacuri în Fâşia Gaza în noaptea de duminică spre luni, în timp ce milițiile palestiniene și-au continuat atacurile cu rachete asupra orașelor din Israel.

Într-un scurt comunicat, forțele aeriene israeliene au informat că „avioanele de luptă" au lovit „ţinte teroriste" în Gaza, după ce rachete dinspre Gaza au fost lansate asupra localităţilor israeliene Beersheba şi Ashkelon imediat după miezul nopţii, potrivit Reuters.

Nu există informaţii imediate despre eventuale victime în ambele tabere. Raidurile israeliene au ucis duminică 42 de palestinieni în Gaza, dintre care cel puţin opt copii şi doi medici, în cea mai sângeroasă zi a acestei săptămâni de violenţe în creştere.

În total, începând din 10 mai, au fost ucişi 197 de palestinieni, dintre care cel puţin 58 de copii, fiind rănite peste 1.200 de persoane.

De partea israeliană au fost ucise zece persoane, dintre care un copil, fiind rănite 282 de persoane ca urmare a tirurilor efectuate de grupări armate palestiniene, inclusiv Hamas, dinspre Fâşia Gaza.

Șeful diplomaţiei americane Antony Blinken a avut discuţii telefonice cu omologii din Qatar, Egipt şi Arabia Saudită, state regionale cheie, pentru a încerca să oprească violenţele.

Organizația internațională Reporteri fără Frontiere (RSF) a depus duminică o sesizare la Curtea Penală Internațională, după ce bombardamentele israeliene au distrus clădirea din Fârșia Gaza care găzduia mai multe birouri ale unor organizații media locale și internaționale, argumentând că ar putea fi vorba de „crime de război". „În ultima săptămână, birourile a 23 de organizații mass-media locale şi internaţionale au fost distruse de atacuri israeliene aeriene ţintite", a declarat RSF în sesizarea sa, aceste bombardamentele vizând birouri de presă palestiniene şi străine. Organizația atrage atenția că prin aceste atacuri, jurnaliștii au fost împiedicați să relateze de la fața locului despre evoluția conflictului israelo-palestinian.

În Gaza, clădirea cu 13 etaje ce adăpostea echipele canalului de ştiri Al-Jazeera şi agenţiei de presă Associated Press (AP) a fost distrusă sâmbătă de mai multe rachete. Armata israeliană ceruse anterior evacuarea clădirii. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a calificat atacul de sâmbătă drept perfect legitim, afirmând că se baza pe informații furnizate de serviciile speciale. Clădirea, argumentează partea israeliană, ar fi găzduit și „un birou de informaţii al organizaţiei teroriste palestiniene (...) care pregăteşte şi organizează atacuri teroriste împotriva civililor israelieni'', a explicat premierul israelian pentru canalul american CBS, referindu-se la organizația Hamas.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG