Linkuri accesibilitate

Asaltul asupra Congresului: fostul șef al administrației prezidențiale, Mark Meadows riscă un an închisoare


Președintele Donald Trump adresându-se mulțimii, înainte de atacul asupra clădirii Congresului, Washington, 6 ianuarie 2021.
Președintele Donald Trump adresându-se mulțimii, înainte de atacul asupra clădirii Congresului, Washington, 6 ianuarie 2021.

Comisia de anchetă din Camera Reprezentanților a decis în unanimitate ca Mark Meadows, ultimul șef de cabinet al președintelui Donald Trump, să fie acuzat oficial de sabotarea (obstrucționarea) anchetei Congresului legată de atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitolului, încheiat cu victime și devastarea clădirii Cogresului american unde aleșii poporului tocmai validau victoria președintelui democrat Joe Biden. Dacă este găsit vinovat, Meadows, care între timp refuză să coopereze cu ancheta așa cum i-a cerut fostul președinte republica Donald Trump, riscă până la un an închisoare.

Comisia de anchetă a ajuns la concluzia că Mark Meadows a jucat un rol mult mai important în planurile de a încerca să răstoarne alegerile din 2020 decât se știa anterior și a fost implicat în eforturile eșuate de a-l determina pe Donald Trump - atunci încă președinte - să ordone mulțimii care invadase Capitoliul pe 6 ianuarie, să se retragă.

Din cele aproximativ 9.000 de documente pe care Meadows le-a predat înainte de a-și opri cooperarea cu ancheta, a apărut o imagine mai clară cu privire la amploarea implicării sale în încercările lui Donald Trump de a folosi guvernul pentru a invalida rezultatele alegerilor prezidențiale.

Documentele aruncă, de asemenea, lumină asupra cunoștințelor și îndrumării domnului Meadows cu privire la un plan al parlamentarilor de dreapta de a încerca să folosească Congresul pentru a răsturna alegerile și asupra modului în care acesta s-a coordonat cu organizatorii mitingului pro-Trump de la Washington, din 6 ianuarie, care a culminat asaltul asupra Capitoliul.

Cazul merge acum în plenul Camerei Reprezentaților care ar putea decide încă marți să înainteze dosarul Ministerului de Justiție, relatează NYT.

Donald Trump și unii din foștii săi colaboratori refuză să colaboreze cu ancheta Congresului, invocând dreptul unui fost oficial de a ține secrete anumite documente interne din timpul administrației – așa-numitul „privilegiu al administrației”. Este un argument contestat de Congres, fiind vorba de un fost președinte, nu unul în exercițiu.

Este de așteptat ca această dispută constituțională să ajungă la Curtea Supremă.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG