Linkuri accesibilitate

Congresmeni americani îi cer lui Biden să spargă blocada rusă din Marea Neagră


Fregata ucraineană „Hetman Sahaidacinîi” și distrugătorul american USS Donald Cook, în timpul exercițiului militar internațional Sea Breeze, Odesa, 1 septembrie 2015
Fregata ucraineană „Hetman Sahaidacinîi” și distrugătorul american USS Donald Cook, în timpul exercițiului militar internațional Sea Breeze, Odesa, 1 septembrie 2015

Un număr din ce în ce mai mare de membri în Congresul SUA îi cer președintelui Biden să creeze un „coridor umanitar” la Marea Neagră, care să contracareze blocada rusă ce amenință finanțele Ucrainei, dar și oprește milioane de tone de cereale să ajungă pe piețele mondiale. Cu ajutor american, Uniunea Europeană are intenția să faciliteze transport terestru, dar această variantă este mai scumpă și nu satisface nevoile exporturilor ucrainene de cereale.

Grupul bipartizan de membri în Congres susține că președintele Biden are un timp limitat să întreprindă ceva, dată fiind întețirea atacurilor rusești în estul și sudul Ucrainei, inclusiv împotriva portului Odesa, care deși nu este în prezent operațional, este singurul care este în continuare sub control ucrainean.

Președintele Biden a spus că sunt analizate variante de depășire a impasului, dar problemele logistice sunt substanțiale și e posibil ca Rusia să riposteze.

În convorbiri recente cu Biden și cu membri în Congresul american, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus că următoarele câteva săptămâni vor fi esențiale pentru menținerea controlului asupra portului Odesa, dar și limitarea penuriei globale de alimente, care menține prețuri ridicate pe piețe.

Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de făină, dar milioane de tone din acest produs, ca și porumb și ulei de floarea soarelui, sunt blocate în țară din cauza războiului și blocadei ruse.

Fermierii ucraineni se pregătesc să recolteze ce au semănat în toamnă și iarnă, dar nu vor avea unde să depoziteze, dacă stocurile de-acum nu vor fi fost lichidate.

Unul dintre obiectivele finanțării americane, aprobate de Congres, este reactivarea portului Odesa. Pentru asta, ucrainienii au nevoie de armament și combustibil, dar și tehnologie pentru a curăța apele de minele amplasate pentru a împiedica Rusia să atace orașul, de pe mare.

Problema este și că Statele Unite sau NATO nu pot să apere un coridor umanitar la Marea Neagră, din rațiuni similare cu cele care au împiedicat instituirea unei zone de non-survol, întrucât aceasta ar putea duce la escaladarea conflictului.

XS
SM
MD
LG