Linkuri accesibilitate

O delegație de senatori republicani a întreprins o vizită neanunțată la Kiev


Volodimir Zelenski (centru) și membri ai delegației de senatori republicani condusă de Mitchell McConnell (al doilea din stâbga), Kiev, 14 mai 2022
Volodimir Zelenski (centru) și membri ai delegației de senatori republicani condusă de Mitchell McConnell (al doilea din stâbga), Kiev, 14 mai 2022

Liderul republican din Senatul SUA, Mitch McConnell, și o delegație de senatori republicani s-au aflat la Kiev, într-o vizită neanunțată, sâmbătă, și s-au întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în semn de sprijin față de Ucraina.

McConnell (Kentucky) a călătorit împreună cu Susan Collins (Maine), John Barrasso (Wyoming) și John Cornyn (Texas) în capitala ucraineană, iar Zelenski a calificat vizita drept „un semnal puternic de sprijin bipartizan pentru Ucraina din partea Congresului Statelor Unite și a poporului american”.

Senatul dezbate în prezent un nou pachet de sprijin militar și de altă natură pentru Ucraina, în valoare de 40 de miliarde de dolari.

„Delegația noastră i-a reafirmat președintelui Zelenski că Statele Unite susțin cu tărie Ucraina și că vor menține sprijinul nostru până când Ucraina va câștiga acest război. (...) Apărarea principiului suveranității, promovarea stabilității în Europa și impunerea unor costuri pentru agresiunea fățișă a Rusiei au o legătură directă și vitală cu securitatea națională și interesele vitale ale Americii”, a adăugat McConnell, într-o declarație difuzată după încheierea vizitei.

Vizita a avut loc după ce aprobarea unui nou pachet de sprijin pentru Ucraina a fost amânată de către Senat, din cauza obiecției unui membru republican. Senatorul Rand Paul (Kentucky) a cerut includerea unui amendament prin care cheltuirea celor 40 de miliarde de dolari să fie verificată de un inspector general. Aprobarea finală a pachetului însă nu este pusă la îndoială.

XS
SM
MD
LG