Admiterea recursului introdus de Congresul Civic echivalează cu scoaterea Alianței pentru Unitatea Românilor din cursa pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova, scrie G4Media.
Motivul folosit de Congresul Civic, formațiune de stânga, filorusă și antieuropeană, a fost că prezența AUR în competiție încalcă articolul din Constitutie care declară anticonstituționale „partidele şi alte organizații social-politice care, prin scopurile ori prin activitatea lor, militează împotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept, a suveranității şi independenței, a integrității teritoriale a Republicii Moldova”. Prin programul său unionist, AUR s-ar situa în această zonă, admite instanța. Același articol informează și despre fostul deputat social-democrat român Cristian Rizea, refugiat în Republica Moldova ca să scape de o condamnare penală și care a vrut să candideze pe listele Partidului NOI. Comisia Electorală Centrală a decis însă că nu poate, întrucât nu deține cetățenia moldovenească.
Același site pomenește și comemorarea a 80 de ani de la primul val de deportări sovietice din Basarabia, nordul Bucovinei și Herța. La ceremonie a participat și președintele Maia Sandu, citată cu afirmațiile următoare. „Consecințele acestei epurări politice și sociale le simțim și astăzi. Le simt în fiecare zi supraviețuitorii și membrii familiilor celor deportați. Le simte întreaga societate. Pentru că puterea sovietică i-a smuls de printre noi pe liderii de comunități, pe oamenii inteligenți și pe cei care aveau spirit de antreprenor – pe cei care reprezentau un pericol pentru regimul totalitar”.
Pe blogul LARICS găzduit de Adevărul, Dan Dungaciu face analiza turneului european al președintelui american Joe Biden și arată de ce consideră că miza lui principală nu este relația cu Rusia, ci aceea cu China. Dosarul rus este rezolvabil, ba chiar e de dorit să fie rezolvat, de unde și concesiile făcute statelor europene care nu doresc să-și strice cu totul relația cuj Moscova. „Rusia poate deranja America şi pe aliaţii ei, China îi poate învinge, într-o primă măsură, tehnologic şi ca nivel de dezvoltare”, scrie Dungaciu, în opinia căruia Europa nu este pentru americani atât un „dosar strategic, cât mai ales un dosar tactic”. Biden e conciliant cu pozițiile europenilor, pentru că își dorește o aliniere a democrațiilor occidentale în spatele Americii în marea confruntare cu China. Ea a început deja la întâlnirea din Alaska a secretatului de stat american Anthony Blinken cu reprezentanții diplomatici chinezi. Se știe că acolo tonul adoptat de China a fost fără precedent de tăios. Or, „Ridicarea fără precedent a Chinei şi asumarea tot mai elocventă, inclusiv la Washington, că viitorul ordinii globale se va desena în jurul relaţiei America-China, ridică enorm mizele”. Cu alte cuvinte, și aici e diferența, explică Dungaciu, „dacă America «pierde» Taiwanul, îşi pierde supremaţia. Pe când dacă «pierde» în continuare Crimeea sau Donbas-ul, nu i se întâmplă, pe fond, nimic”.
Deși până la alegerile parlamentare următoare mai e mult, în România s-a difuzat un sondaj de opinie realizat de IRES, care arată că, împreună, PSD și AUR trec de 50%. Purtătorul de cuvânt al guvernului, Liviu Iolu, a reacționat imediat reamintind că doar cu doua zile inaintea parlamentarelor din 11 decembrie, „IRES a scos un sondaj în care PSD era tot la 35% și a luat 28. (…)o eroare de 6-7% te cam descalifică. Nu mai zic că în sondajul IRES cei de la Pro România erau în Parlament cu 7% unde vă invit să-i căutam”, a spus Liviu Iolu citat de Aktual24.