Linkuri accesibilitate

Congresul PSRM: Igor Dodon revine la conducerea partidului


Moldova - Președinta Parlamentului Zinaida Greceanîi și noul lider al PSRM, Igor Dodon, Chișinău, 30 decembrie 2020

La Congresul Socialiștilor, care a avut loc miercuri, fostul preșdinte al țării, Igor Dodon a fost reales la conducerea PSRM. Încă de pe 24 decembrie, când i s-a încheiat oficial mandatul de președinte al țării, Dodon a redevenit membru al partidului.

Referitor la actuala criză de politică, provocată de demisia guvernului Chicu dar și de anunțul premierului în exercițiu că se retrage pe 31 decembrie, liderul fracțiunii parlamentare a Socialiștilor, Corneliu Furculiță a precizat, într-un interviu televizat, că PSRM nu s-ar fi gândit nici un moment să propună candidatura lui Igor Dodon ca funcția de premier. „Este un scenariu pe care nu l-am discutat niciodată. Nu are nicio intenție domnul Dodon să vină în forma actuală, în afara alegerilor parlamentare anticipate, în calitate de membru sau prim-ministru” a spus Furculiță în interviul cu NTV Moldova.

În ajunul congresului, pe 28 decembrie, Igor Dodon s-a întâlnit cu conducerea partidului, ocazie să reafirme sprijinul Socialiștilor pentru organizarea „cât mai rapidă” a alegerilor generale anticipate – a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook. Fără a preciza ce cale constituțională ar sprijini PSRM – care are cea mai mare fracțiune parlamentară – pentru a se ajunge la dizolvarea parlamentului și organizarea scrutinului anticipat.

În aceeași zi, într-un interviu cu Europa Liberă, liderul fracțiunii parlamentare a Socialiștilor, Corneliu Furculiță declara că partidul său ar susține instalarea unui guvern interimar „de largă coaliție” până la alegeri.

Poziție similară cu cea a grupului „Pentru Moldova”, creat în jurul Partidului Șor, care tot pe 28 decembrie a dat publicității o declarație în care se afirmă că „este gata să-și asume guvernarea” până la alegerile anticipate.

Socialiștii și grupul Pentru Moldova dispun de o majoritate în actualul Parlament dar PSRM susține, tot potrivit lui Corneliu Furculiță, că „PSRM nu a discutat și nici nu va discuta cu Partidul Șor despre înaintarea unui candidat comun la funcția de premier”.

În căutarea unei majorități parlamentare - noiembrie 2020
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:54 0:00

Previous Next

XS
SM
MD
LG