Linkuri accesibilitate

O consilieră a lui Orban demisionează din cauza discursului „rasist” al premierului ungar


Zsuzsa Hegedus,, fosta consilieră a lui Viktor Orban
Zsuzsa Hegedus,, fosta consilieră a lui Viktor Orban

O importantă consilieră a prim-ministrului ungar Viktor Orban a demisionat criticând comentariile făcute de liderul naționalist la un miting recent despre care a spus că au fost „rasiste de-a dreptul”.

Controversatul prim-ministru a declanșat un val de critici după un discurs din 23 iulie, ținut în România vecină, în care și-a apărat viziunea asupra „rasei maghiare pure”, criticând deopotrivă amestecul cu „non-europenii”.

Zsuzsa Hegedus, sociolog și prietenă de multă vreme a lui Orban, a declarat într-o scrisoare că nu mai poate tolera să fie asociată cu cineva care a adoptat „o poziție atât de rușinoasă”.

„După un astfel de discurs, care a fost împotriva tuturor valorilor mele de bază, nu am avut altă opțiune decât să demisionez”, a spus ea în scrisoarea publicată de site-ul de știri Hvg.hu. „Nu știu cum de v-ați dat seama că discursul pe care l-ați ținut este o diatribă pur nazistă, demnă de Joseph Goebbels", a scris ea, referindu-se la șeful propagandei lui Adolf Hitler în Germania nazistă.

Viktor Orban, acuzat nu odată de naționalism, s-a confruntat în repetate rânduri cu UE din cauza intensificării regimului autoritar în țară, a susținut un discurs la Universitatea de Vară de la Băile Tușnad, în regiunea Transilvania din România, unde trăiește o mare comunitate maghiară, făcând o analiză a situației din jurul invaziei Rusiei în Ucraina

Dar discursul a degenerat rapid într-o polemică pe care Comitetul Internațional Auschwitz al supraviețuitorilor Holocaustului a numit-o „stupidă și periculoasă". „Ne mutăm, lucrăm în altă parte, ne amestecăm în Europa”, a spus el.„Dar nu vrem să fim o rasă mixtă”, un popor „multietnic” care să se amestece cu „non-europeni”, a adăugat el.

Premierul ungar și guvernul său naționalist monitorizează cu atenție migranții din Africa și Orientul Mijlociu, precum și ONG-urile care îi sprijină, limitând dreptul de a cere azil și ridicând bariere la frontiere. Aceste politici au dus la mai multe reproșuri din partea Curții Europene de Justiție și au stârnit indignarea mai multor națiuni din Uniunea Europeană.

Hegedus a colaborat cu Orban din 2002. În luna mai, ea a început să lucreze ca reprezentant al premierului, însărcinată cu „consultanța pe problemele ce țin de dezvoltarea strategiilor actuale și viitoare de integrare socială, gestionarea și soluționarea conflictelor sociale".

XS
SM
MD
LG