Linkuri accesibilitate

Preşedintele francez propune ca UE să creeze un consiliu de conducere al spațiului Schengen


Preşedintele francez, Emmanuel Macron
Preşedintele francez, Emmanuel Macron

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a propus miercuri, 2 februarie, ca Uniunea Europeană să creeze, începând cu 3 martie, un consiliu de conducere al spațiului Schengen, dotat cu un mecanism de intervenție rapidă, pentru a acţiona mai bine în cazul unei crize la frontierele externe ale UE.

Prioritatea este de „a repune politica în centrul guvernării Schengen...

Prioritatea este de „a repune politica în centrul guvernării Schengen”, a spus președintele francez în faţa miniştrilor de interne europeni care urmează să lucreze la acest subiect joi şi vineri în oraşul Lille. Interesul președintelui francez pentru o mai bună coordonare a spațiului Schengen, de liberă circulație din cadrul UE, nu este o noutate în sine, dar calendarul „strâns” propus de Macron este legat și de alegerile prezidențiale din Franța, din primăvară, în care problema imigrației (mai ales ilegale) este o temă centrală.

„Dorim să instituim un adevărat Consiliu Schengen care să conducă spaţiul Schengen, aşa cum am reuşit să facem pentru zona euro”, a explicat Emmanuel Macron, vorbind despre „absenţa unei politici reale concertate de anticipare şi planificare” în faţa crizelor la frontierele externe.

Ședința unui astfel de consiliu, reunind regulat miniştrii competenţi în jurul unui „coordonator”, ar putea avea loc pentru prima dată la 3 martie, data următoarei reuniuni a miniştrilor, a spus Macron.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG