Linkuri accesibilitate

Consiliul de Asociere UE-R. Moldova: Multă încurajare, dar puține rezultate palpabile


Prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, și înaltul reprezentant pentru Afaceri Externe al Uniunii Europene, Josep Borrell, susțin o conferință de presă comună. Belgia, 28 octombrie 2021
Prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, și înaltul reprezentant pentru Afaceri Externe al Uniunii Europene, Josep Borrell, susțin o conferință de presă comună. Belgia, 28 octombrie 2021

Consiliul de Asociere Uniunea Europeană-Republica Moldova se va întruni marți, 7 februarie, la Bruxelles, în prima ședință după ce R. Moldova a primit statutul de țară candidată la aderare, în iunie 2022. 

Întrunirea se va desfășura și pe fundalul raportului publicat joi, 2 februarie, de Comisia Europeană, în care executivul blocului comunitar constată că adoptarea și aplicarea legislației europene în R. Moldova este încă în stadiul incipient în multe privințe.

Cel mai probabil, reuniunea de la Bruxelles nu va aduce Republicii Moldova rezultate practice, anticipează editorul pentru afaceri europene al Europei Libere, Rikard Jozwiak. La cel de-al șaptelea consiliu de Asociere UE-R. Moldova, oficialii europeni vor avea o imagine clară despre situația din R. Moldova, susține jurnalistul.

În același timp, va exista multă încurajare pentru R. Moldova, crede Jozwiak. „Va fi un consiliu unde sprijinul pentru R. Moldova și guvernul său va rămâne intact, unde va fi multă încurajare, dar unde nu se așteaptă rezultate palpabile, practice”, opinează jurnalistul Europei Libere.

Ce se va discuta la Bruxelles

Reuniunea Consiliului de Asociere UE-R. Moldova va fi prezidată de prim-ministra, Natalia Gavriliţa, și de înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, vicepreședinte al Comisiei Europene.

Guvernul a anunțat că, la Bruxelles, va fi examinată evoluția relațiilor Republicii Moldova – UE, cu accent pe dialogul politic și reforme; cooperarea economică și sectorială, inclusiv în domeniul energetic și comerț; colaborarea în domeniul politicii externe şi de securitate.

„Un subiect important va fi armonizarea legislației naționale, acel plan de acțiuni asupra căruia lucrăm pentru implementarea celor nouă condiții formulate de Comisia Europeană pentru inițierea negocierilor. Împreună cu mai mulți miniștri, vom continua să discutăm cu Comisia Europeană despre cum putem gestiona provocările cu care se confruntă cetățenii noștri. Vom discuta despre procurarea în comun a resurselor energetice, extinderea cotelor de export pentru produsele moldovenești și, în general, accesul antreprenorilor și produselor noastre pe piața UE. Vom discuta despre proiecte de infrastructură și proiecte pentru dezvoltarea comunităților locale”, a precizat Natalia Gavrilița.

Pe 6 și 7 februarie, șefa Guvernului va avea și o serie de întrevederi bilaterale cu oficiali din instituțiile europene. Marți, Gavrilița se va întâlni cu secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, la sediul general al alianței, de la Bruxelles.

Din delegația R. Moldova la Consiliul de Asociere vor mai face parte ministrul de Externe, Nicu Popescu, vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, și secretarul de stat din cadrul Cancelariei de Stat, Adrian Băluțel.

  • 16x9 Image

    Cristina Popușoi

    Fac parte din echipa Europei Libere Moldova din august 2022. Sunt jurnalistă specializată în afaceri europene și politică, licențiată în jurnalism și științe ale comunicării. Înainte de a veni la Europa Liberă, am lucrat la Radio Chișinău și TVR Moldova.

XS
SM
MD
LG