Linkuri accesibilitate

Consiliul de Securitate al Rusiei: China este de acord cu „continuarea cooperării militare”


Vladimir Putin și Xi Jinping
Vladimir Putin și Xi Jinping

Consiliul de Securitate al Rusiei a anunțat pe 19 septembrie că Moscova și Beijingul au convenit asupra „continuării cooperării militare”, cu accent pe exerciții și contacte la nivel înalt.

Declarația Moscovei vine în urma unei întâlniri de săptămâna trecută, în care președintele Vladimir Putin a fost forțat să recunoască public preocupările Chinei cu privire la invazia sa în curs de desfășurare în Ucraina și repercusiunile acesteia în întreaga lume. Nu a existat o confirmare imediată din partea chinezilor a anunțului Consiliului de Securitate al Rusiei.

„Părțile au convenit asupra continuării cooperării militare, cu accent pe exerciții și patrule comune, precum și asupra consolidării contactelor dintre statele majore [respective]”, a precizat Consiliul de Securitate. Secretarul acestuia, Nikolai Patrușev, se află în prezent într-o vizită de consultări în China.

Președintele chinez Xi Jinping a evitat să condamne invazia Rusiei în Ucraina, care a avut loc la câteva săptămâni după o întâlnire la care el și Putin au promis o prietenie sino-rusă „fără limite”. El a îndemnat însă la „reținere” și a declarat, la prima lor întâlnire de la începutul invaziei din Ucraina, la sfârșitul lunii februarie, că Beijingul este pregătit să joace un rol de lider în aducerea lumii pe calea unei dezvoltări stabile.

La reuniunea de securitate regională din Uzbekistan din 15 septembrie, Putin a spus că apreciază „foarte mult poziția echilibrată a prietenilor noștri chinezi în ceea ce privește criza ucraineană", adăugând că „Înțelegem întrebările și îngrijorarea dumneavoastră în această privință”.

În condițiile în care Rusia este afectată de sancțiuni internaționale fără precedent, sprijinul Beijingului este considerat, în general, ca fiind esențial pentru Moscova, care are nevoie de piețe pentru exporturile sale de energie și de resurse pentru a importa bunuri de înaltă tehnologie.

XS
SM
MD
LG