Linkuri accesibilitate

Consiliul de Securitate ONU: rezoluție care cere încetarea luptelor în Nagorno-Karabah


Nogorno-Karabah: milițiile locale, susținute de Armenia, atacând poziții azere, 29 septembrie 2020.

Consiliul de Securitate ONU a cerut marţi într-o declaraţie unanimă „încetarea imediată a luptelor" în a treia zi a confruntărilor soldate cu victime în enclava Nagorno-Karabah disputată de Azerbaidjan şi forţele separatiste susţinute de Armenia.

Nagorno-Karabach


Nagorno-Karabah și șapte raioane adiacente din Azerbaidjan au fost cucerite de separatiștii sprijiniți de Armenia în cursul războiului din 1988 – 1994, primul conflict separatist din fostul spațiu sovietic. Cel puțin 30 de mii de persoane au murit și sute de mii de persoane au fost obligate să se refugieze.

Rusia a mediat un acord de încetare a luptelor în 1994. De atunci, regiunea separatistă este controlată de forțele etnicilor armeni, dar Azerbaidjanul susține că în regiune se află și forte armene.

Proclamația de independență a regiunii nu este recunoscută international.

Anterior, tot marți, Armeni că un avion militar al său a fost doborât de un F-16 turcesc, afirmație respinsă imediat de Ankara și Baku ca fiind „total neadevărată”. Schimbul de replici are loc în timp ce luptele izbucnite pe 27 septembrie între forțele armene și azere pentru regiunea Nagorno-Karabah au continuat pentru a treia zi, în ciuda apelurilor internaționale la încetarea violențelor.

O intervenţie militară turcă directă ar marca o schimbare radicală a dinamicii acestui conflict înghețat, în care din nou Turcia și Rusia se găsesc de părți opuse. Marți, la Moscova, președintele rus Vladimir Putin a făcut din nou un apel la încetarea luptelor și reluarea negocierilor între cele două țări caucaziene.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG