Linkuri accesibilitate

Consiliul Europei: Anumite aplicații de recunoaștere facială ar trebui interzise pentru a evita discriminarea


​​​​​​​Utilizarea crescândă a tehnologiilor de recunoaștere facială prezintă riscuri semnificative pentru confidențialitate și protecția datelor, atrage atenția Consiliul Europei într-un document publicat recent.

Anumite aplicații de recunoaștere facială ar trebui interzise în totalitate pentru a evita discriminarea, mai spune documentul.

Într-un nou set de orientări adresate guvernelor, legislatorilor și întreprinderilor, organizația pentru drepturile omului propune ca utilizarea recunoașterii faciale pentru a determina culoarea pielii, credința religioasă sau de altă natură, sexul, originea rasială sau etnică a unei persoane, vârsta, starea de sănătate sau statutul social ar trebui interzise.

Această interdicție ar trebui, de asemenea, aplicată tehnologiilor care pot identifica emoțiile și pot fi utilizate pentru a detecta trăsăturile de personalitate, emotivitatea sau starea de sănătate mintală a unei persoane. Acestea tehnologii prezintă riscuri importante în domenii precum angajarea, accesul la asigurări și educație.

CE: Anumite aplicații de recunoaștere facială ar trebui interzise în totalitate pentru a evita discriminarea
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:32 0:00

Companiilor private nu ar trebui să li se permită utilizarea recunoașterii faciale în medii necontrolate, cum ar fi centrele comerciale, în scopuri de marketing sau de securitate privată, spune într-un interviu acordat în exclusivitate Europei Libere Sophie Kwasny, șef al Departamentului pentru Protecția Datelor din cadrul Consiliului Europei.

Liniile directoare au fost elaborate de Comitetul consultativ al Convenției Consiliului Europei pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea automată a datelor cu caracter personal, care reunește experți care reprezintă cele 55 de state părți la convenție, precum și 20 de țări observatoare.

Convenția, primul tratat internațional obligatoriu care abordează necesitatea protejării datelor cu caracter personal, a fost deschisă spre semnare la Strasbourg în urmă cu patruzeci de ani, la 28 ianuarie 1981.

Consiliul Europei: Anumite aplicații de recunoaștere facială ar trebui interzise în totalitate pentru a evita discriminarea
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:32 0:00

Europa Liberă: Departamentul Dvs a făcut publice un set de linii directoare, un ghid care a fost pus la dispoziția guvernelor și parlamentelor statelor membre ale Consiliului Europei, referitor la dispozitivele cu recunoaștere facială și drepturile omului. Folosim zilnic dispozitivele electronice care au incorporate o astfel de tehnologie, de la la telefon, la computer și așa mai departe. Ne sunt încălcate drepturile?

Sophie Kwansy: „Acest ghid a fost pregătit de Departamentul pentru protecția datelor din cadrul Consiliului Europei și ne-am focusat pe protecția datelor atunci când vine vorba de recunoașterea facială. Acest comitet este stabilit în baza Convenției privind protecția datelor (Convenția nr 108), care se aplică oriunde în lume. Prin această convenție și prin Comitetul Convenției nu ne limităm la Europa, pentru că avem și țări africane și din America de Sud care au adoptat acest text, în total 55 de state. Ghidul elaborat de noi vine într-un moment foarte oportun, în care trebuie să reamintim că există reguli și principii după care această tehnologie trebuie să se ghideze si pe care trebuie să le respecte. Este destinat, așa cum ați spus, legiuitorilor, dar și producătorilor și dezvoltatorilor din industria high tech.

Nu în ultimul rând, ghidul se adresează utilizatorilor. Textul exprimă îngrijorări cu privire la consecințele utilizării pe scară largă a tehnologiilor de recunoaștere facială, și precizează că pentru anumiți utilizatori nu ar trebui permisă folosirea acestei tehnologii. De pildă, recunoașterea facială nu ar trebui folosită atunci când există riscul discriminării bazat pe rasă, culoarea pielii, religie etc. Dar această tehnologie nu se limitează la identificarea feței, ci încearcă să ne identifice și emoțiile. Este periculos, asta spunem și noi în text cu privire la acest aspect și solicităm interzicerea acestui tip de tehnologie. Fiind vorba de date biometrice, care ne identifică în totalitate, trebuie să măsurăm și să cântărim foarte atent care sunt riscurile folosirii acestora.”

Europa Liberă: Acest ghid devine așadar o unealtă pentru guverne care trebuie să modifice legislatia in sensul propus de Dvs. Pe de altă parte, se află gigantii din tehnologia informației. Ce șanse au guvernele să câștige bătălia cu acești giganți, în numele cetățenilor?

Sophie Kwansy: „Foarte mari, aș zice, pentru că acest cadru legislativ există și trebuie pur și simplu aplicat. Avem Conventia 108, la nivelul UE există GDPR. Dincolo de recunoașterea facială noi vedem deja introducerea unor programe de identificare digitală care conțin tehnologii biometrice. De aceea, cei care dezvoltă aceste tehnologii trebuie si ei să respecte cele două documente prezentate mai sus. Este important cât de fidele și reale sunt datele folosite, iar noi le spunem producătorilor că responsabilitatea lor este imensă din acest punct de vedere. Ca atare, actorii din technologie sunt obligati să ne respecte datele si dreptul la proprietatea datelor noastre. Economia digitală și serviciile electronice pe care le folosim zilnic au nevoie de încrederea noastră. Acest sistem nu poate funcționa decât pe bază de încredere. Evoluția serviciilor industriei de profil trebuie să se facă în așa fel încât noi să ne menținem încrederea în aceste servicii, altfel, fără încrederea noastră ei nu vor mai avea clienți și vor da faliment. Astfel de situații s-au întâmplat în istorie, iar acum este si mai mult posibil, pentru că prin platformele multimedia oamenii pot fi ușor influențati. Companiile din Big tech trebuie să fie transparente și să ne respecte drepturile.”

Europa Liberă: Și dacă nu o fac? Ce putem face?

Putem cere asistența autorităților de protecția datelor

Sophie Kwansy: „Drepturile ne sunt garantate de Convenția 108 si GDPR. Putem cere asistența autorităților de protecția datelor. Există o problemă și aceea este jurisdicția. Fețele noastre au fost urcate pe diverse platforme online în diverse părți ale lumii, cu juristicție diferită. Dar aceasta este și o chestiune de conștientizare a fiecăruia dintre noi. Pericolul abuzurilor este foarte mare si cerem ca legile să fie aplicate, iar atunci când autoritățile publice spun că folosesc tehnologiile de recunoaștere facială pentru securitate trebuie să le cerem să ofere motive solide. Să nu uităm că avem drepturi dar si să fim constienți că este responsabilitatea noastră să permitem unui celular sau unui computer să se deschidă în baza trăsăturilor fizionomiei noastre.”

XS
SM
MD
LG