Linkuri accesibilitate

Consiliul Europei, jandarmul drepturilor omului pe vechiul continent


Consiliul Europei, jandarmul drepturilor omului pe vechiul continent
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:09 0:00

Nu întâmplător, ideea de (re)unificare a continentului european i-a venit pentru prima oară omului care a inventat și expresia „Cortina de Fier”: Winston Churchill!

Churchill a fost cel care a vorbit pentru prima oară de un Consiliu al Europei (“Council of Europe”) într-o transmisie la BBC, pe 21 martie 1943, în-un moment în care întregul continent se afla încă în plin război.

Tot Churchill a mai vorbit și despre "United States of Europe", în faimosul saă discurs de la Zurich in 1946.

Instituție distinctă de Uniunea Europeană

Prima remarcă — și aparent nu va niciodată suficient de insistent — este aceea că respectiva instituție, Consiliul Europei, nu are nimic de-a face, și nu trebuie confundată, cu Consiliul European sau cu Consiliul de miniștri al Uniunii Europene.

Consiliul Europei, cu 46 de membri, a fost fondat imediat după al Doilea Război Mondial și se ocupă în special de respectarea drepturilor omului în țările membre. Nu are niciun mijloc de a-și face respectate deciziile și eventualele condamnări și nutriționist dispune de vreo altă pârghie de presiune decât excluderea din forum, ceea ce a făcut foarte rar și care e presupus a fi un gest de blam suficient în sine.

Consiliul Europei are 46 de membri, așadar, printre care și majoritatea fostelor republici sovietice, în vreme ce Uniunea Europeană, cu 27 de membri (avea 28 până la Brexit și retragerea Marii Britanii) este un club exclusivist care reprezintă deocamdată cea mai mare putere economică din lume, cu un buget uriaș și mari mijloace de presiune și influențare a altor piețe, chintesența a ceea ce a fost numit “soft power”.

Faptul că instituțiile sunt confundate de mulți nu se datorează doar apropierii numelor. Uniunea Europeană (numită o vreme Piața Comună sau Comunitatea Europeană) s-a născut din Consiliul Europei, de la care a păstrat drapelul cu cele 12 stele pe fond de azur, precum și imnul: Oda Bucuriei a lui Beethoven. De altfel, nicio țară nu poate adera la Uniunea Europeană fără a fi fost mai întâi membru în Consiliul Europei.

Sediul Consiliului Europei se află la Strasbourg, în vreme ce principalele instituții ale UE sunt instalate mai ales la Bruxelles.

Pentru a acționa asupra statelor membre care nu respectă anumite reguli ale democrației, Consiliul Europei dispune mai ales de Curtea europeană a Drepturilor Omului, instalată tot la Strasbourg, care funcționează pe baza Convenției Europene a Drepturilor Omului.

Suspendarea și excluderea Rusiei

Rusia a devenit un membru al Consiliului în 1996. Mai puțin de două decenii mai târziu, în 2014, după invadarea Crimeei și declanșarea conflictului din Donbas, Rusiei i-a fost retras dreptul de vot în Adunarea Parlamentară a Consiliului.

Ca răspuns, Rusia a început să boicoteze Adunarea în 2016 și, începând din 2017, a refuzat să-și plătească cotizațiile anuale de membru de 32,6 milioane de euro, punând instituția sub o serioasă presiune financiară.

Mai multe țări, printre care Franța și Germania, au militat pentru reprimirea Rusiei, principalul argument fiind acela că sancțiunile i-ar priva pe cetățenii ruși de posibilitatea de a se adresa Curții europene a Drepturilor Omului.

În martie 2022, după invadarea Ucrainei, Rusia a fost exclusă din Consiliu.

Imediat după aceea, înalți oficiali ruși precum fostul președinte și apropiat al lui Putin Dmitri Medvedev au anunțat că sprijină reintroducerea pedepsei cu moartea în Rusia (țările membre ale Consiliului nu pot avea pedeapsa cu moartea în codul penal).

Evident, prin excluderea Rusiei s-a ajuns la situația mult temută în care cetățenii ruși nu mai au acces la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Ca o amintire personală, simplii cetățeni care confundă instituțiile pot fi uneori scuzați, într-atât asta li se întâmplă uneori și politicienilor presupuși a avea experiență. Fostul președinte român Ion Iliescu, de pildă, în vremea în care se afla în plin mandat, mi-a spus odată la microfonul Europei libere, în ușa Comisiei europene, că ieșea “de la niște întâlniri la consiliul Europei”… Încă o dată, Consiliul Europei se află la Strasbourg și se ocupă de drepturile omului, în vreme ce interviul cu Ion Iliescu se petrecea la Bruxelles, în fața Comisiei Europene și a… Consiliului European.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG