Linkuri accesibilitate

Consultări publice pe marginea primelor reforme în justiție


Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, prezintă în Parlament modificările la legile procuraturii, în spate - președintele Parlamentului, Igor Grosu, Chișinău, 13 august 2021.

Comisia juridică a parlamentului a anunțat consultări publice pe marginea amendamentelor la legile procuraturii și Consiliului Superior al Magistraturii, după ce adoptarea lor expeditivă în prima lectură de către majoritatea parlamentară PAS a fost aspru criticată de organizații ale societății civile.

Între altele, amendamentele fac posibilă schimbarea procurorului general înainte de termen, în urma unei evaluări. Numeroase organizații ale societății civile au spus într-o declarație comună că acestea și alte proiecte au fost adoptate la 13 august în mod netransparent și grăbit, cerând consultări publice „veritabile și incluzive”.

În invitația la consultări lansată de comisia juridică a parlamentului, se spune că acestea vor avea loc pe 18 august și vor dura între o oră și jumătate și două ore.

Noua putere în frunte cu președinta Maia Sandu și partidul PAS fondat de ea încearcă să-și pună în aplicare promisiunile anticorupție cu care au câștigat alegerile prezidențiale din noiembrie 2020 și iulie 2021, văzând un obstacol în procurorul general Alexandr Stoianoglo și vechea componență a CSM.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG