Linkuri accesibilitate

A început controlul comun moldo-ucrainean la punctul de frontieră Cuciurgan-Pervomaisk


Astăzi a început controlul mixt, moldo-ucrainean, la punctul de trecere a frontierei „Cuciurgan-Pervomaisc”, de pe segmentul transnistrean al graniței comune. Grație înțelegerii convenite în 2015 de Moldova și Ucraina, Chișinăul va avea ocazia de a controla intrările și ieșirile de la est în regiunea transnistreană, spre nemulțumirea regimului separatist de la Tiraspol, care se plânge că i s-ar impune o nouă formă de blocadă. Detalii despre semnificația politică a momentului, dar și despre posibilele urmări practice ale controlului comun, în relatarea corespondentei noastre.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:31 0:00
Link direct

Pentru început, până la finele acestui an, controlul comun moldo-ucrainean la punctul de trecere „Cuciurgan-Pervomaisk” va consta în verificarea doar a exporturilor din stânga Nistrului. În ce priveşte fluxul de pasageri, poliţiştii de frontieră, alături de colegii lor de la vamă, vor supraveghea mijloacele de transport şi persoanele care trec hotarul, spune ofiţerul de presă în cadrul Poliţiei de Frontieră, Olesea Dunas:

„La această etapă, polițiștii de frontieră vor monitoriza fluxurile de transport şi persoane, vor înregistra cetăţenii străini, la solicitarea acestora, care vor intra sau vor ieşi de pe teritoriul Republicii Moldova, precum şi vor consulta toate persoanele interesate cu privire la legislaţia naţională a Republicii Moldova în domeniul migraţiei. Persoanele care vor traversa prin punctul de trecere „Cuciurgan-Pervomaisk”, inclusiv locuitorii regiunii transnistrene, vor beneficia de un şir de servicii oferite la frontiera moldo-ucraineană”.

Aceste servicii însemnând, bunăoară, eliberarea la frontieră a vizelor în situații excepționale sau primirea cererilor de azil la frontiera de stat. Referitor la schimbul comercial, un comunicat al Biroului Vamal arată că în cea de-a doua etapă, adică de la începutul anului viitor, vameşii moldoveni şi cei ucraineni vor efectua controlul „asupra traficului de bunuri atât la export, cât şi la import”.

Administraţia regiunii transnistrene nu văd cu ochi buni controlul mixt moldo-ucrainean, pe care îl consideră „o blocadă din partea Chişinăului şi Kievului”. Primarul de Corjova, Sergiu Oprea, localitate din stânga Nistrului aflată sub administrația Chișinăului, dar controlată „de facto” de autorităţile separatiste transnistrene, crede că nemulţumirea celor de la Tiraspol ar fi exagerată, remarcând că decizia celor două state reprezintă un prim pas pentru o supraveghere mai bună a frontierei de stat şi că hotărârea nu va afecta oamenii de afaceri de bună credinţă:

„Ţara noastră are hotar, hotarul trebuie să fie controlat, or, până acum nu înţeleg cum a fost. Trece tot ce vrei, cum vrei şi pe unde vrei. Trebuie să fie odată pus punct la treaba asta şi controlat de organele Republicii Moldova. Este Biroul Vamal care trebuie să controleze ce intră şi ce iese din ţară. Dacă nu controlează Biroul Vamal atunci cine să controleze şi să răspundă pentru marfa care intră şi iese ca şi contrabandă. Demult trebuia acest lucru, încă 25 de ani în urmă.”

Într-o declaraţie dată publicităţii astăzi de aşa numitul Minister de Externe de la Tiraspol se arată că „organizatorii acestei măsuri şi-au asumat public responsabilitatea pentru posibilele consecinţe”. Ce pârghii ar avea la dispoziţie Tiraspolul pentru a pune beţe-n roate Chişinăului şi Kievului? O întrebare pe care am adresat-o fostului membru al Comisiei Unificate de Control, Ion Leahu:

„Cea mai mare îngrijorare îmi trezeşte declaraţia de altă dată a lui Ignatiev, prin care el a promis că între punctele de control de grăniceri transnistreni şi cele mixte moldo-ucrainene, ei vor solicita să fie plasate structuri militare ale Federaţiei Ruse care, chipurile, ar împiedica eventualele ciocniri între militarii transnistreni şi grănicerii Republicii Moldova. Mă îngrijorează că nu a urmat nimic de la Moscova, de obicei, măcar cineva spune că e „o prostie mai mare sau mai mică”. În cazul dat s-a păstrat tăcerea şi chiar au îndesit-o cu aplicaţiile militare şi în special aplicaţii militare ce ţin de situaţia de acolo.”

Săptămâna trecută, aflat într-o vizită la Chişinău, reprezentantul special al preşedinţiei OSCE, Wolf Dietrich Heim, s-a referit la schimbul de replici între Chişinău şi Tiraspol, precizând că subiectul ţine de relaţiile bilaterale moldo-ucrainene şi nu poate fi pus pe agenda discuţiilor „5+2”. În schimb, oficialul european a îndemnat Kievul şi Chişinăul să explice mai intens cetăţenilor din stânga Nistrului care sunt beneficiile unui control mai sporit al graniţei moldo-ucrainene.

Previous Next

XS
SM
MD
LG