Linkuri accesibilitate

Convocarea ambasadorului R. Moldova la Moscova: semn al unei fisuri în interiorul guvernării?


Prim-ministra Maia Sandu a comentat din nou recenta călătorie a ministrului rus al apărării la Chişinău ca fiind „o vizită privată”, pe marginea căreia aşteaptă explicaţii de la ambasadorul moldovean la Moscova, Andrei Neguţa, convocat urmare a acestei vizite la Chişinău pentru consultări. Invitat de preşedintele Igor Dodon, Serghei Şoigu a participat sâmbătă la festivitățile cu prilejul a ceea ce preşedinţia a numit „cea de-a 75-cea aniversare de la eliberarea Moldovei de fascism”, iar în stânga Nistrului, a decorat militari ruși și transnistreni cu medalia „pentru fortificarea comunității militare”. Prim-ministra Sandu a semnalat însă că nu a cunoscut din timp despre invitarea demnitarului rus. De ce a fost convocat la Chişinău ambasadorul Neguţa şi cu ce s-ar putea încheia consultările de la MAEIE:

Convocarea ambasadorului R. Moldova la Moscova: semn al unei fisuri în interiorul guvernării?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:20 0:00
Link direct


Analiştii politici de la Chişinău cred că prim-ministra Maia Sandu şi Blocul ACUM sunt încă nepregătiţi să iasă din coaliţia cu socialiştii şi de aceea ambasadorul Neguţa, cel mai probabil, va reveni la Moscova după consultările de la Chişinău, chiar dacă se va demonstra că nu şi-a anunţat superiorii de la Ministerul de Externe despre invitarea lui Şoigu, pentru că o rechemare a acestuia acum ar genera negreşit ruperea coaliţiei de guvernare. De această părere este bunăoară analistul Anatol Ţăranu, în trecut ambasador moldovean la Moscova:

Anatol Țăranu
Anatol Țăranu

Problema constă în următoarele: Neguţă a informat în fond centrala de la Chişinău despre invitaţia care a fost făcută pentru Şoigu sau ministerul de externe a fost pus în faţa faptului împlinit? Dacă nu a informat, atunci şi-a încălcat statutul de ambasador şi acesta este un pretext pentru rechemare. Pentru că era obligat să informeze şi atunci guvernul ar fi intervenit la un stadiu preliminar în ceea ce priveşte această vizită, dar mie mi s-a creat impresia că ministerul şi premierul au fost puşi în faţa faptului împlinit.”

Săptămâna trecută, prim-ministra Maia Sandu îi reproșase ministrului apărării, Pavel Voicu – un ministru avansat în guvernul Sandu de socialişti, că nu i-a spus de invitarea lui Șoigu și avertizase că în aceste condiții vizita ministrului rus va fi una „privată”. Igor Dodon i-a luat apărarea lui Voicu, spunând că el, nu ministrul apărării l-a invitat pe Serghei Şoigu la ceremoniile din 24 august.

Ministrul de externe, Nicu Popescu, l-a convocat totuşi pentru consultări la Chişinău pe Andrei Neguţa, ambasador moldovean la Moscova, ajuns în funcţie la fel urmare a unei opţiuni socialiste, iar prim-ministra a explicat presei luni, 26 august, că aşteaptă clarificări de la diplomat referitor la rolul pe care l-a avut în planificarea şi organizarea vizitei.

Tot astăzi, Aureliu Ciocoi, consilier prezidențial pe probleme de politică externă, ne-a reconfirmat faptul că vizita ministrului rus al apărării nu a fost una oficială, ci la invitația expresă a președintelui Igor Dodon.

„Din moment ce invitaţia a fost lansată oficial de domnul preşedinte, nu văd de ce să existe astfel de insatisfacţii în guvern”.

Aureliu Ciocoi ne-a mai spus, însă, că ar putea să nu fie un moment prielnic pentru chemarea ambasadorului de la Moscova, când ministrul de externe Nicu Popescu se pregătește să facă o vizită la Moscova în septembrie, urmată şi de o vizită a premierului Maia Sandu.

„Nu cred ca este o soluție fericită chemarea ambasadorului pentru consultări în ajunul unor vizite importante”, ne-a spus consilierul prezidențial.

O speculaţie pe care stăruie, de exemplu, Valeriu Munteanu, fostul liberal care îşi construieşte acum un propriu proiect politic, e că în spatele recentelor contacte moldo-ruse pe filieră militară – avându-se în vedere recenta vizită a lui Voicu în Rusia, urmată de cea de sâmbătă a lui Şoigu la Chişinău – ar sta discuţii ascunse pe marginea unui presupus acord de colaborare militară între cele două ţări.

Munteanu a avertizat că, dacă ar accepta „trecerea acestei linii roşii”, blocul ACUM ar genera o ruptură serioasă în relaţia Republicii Moldova cu Occidentul, iar apropiata vizită la Chişinău a consilierului președintelui SUA pentru securitate națională, John Bolton, ar avea legătură tocmai cu acest gen de îngrijorări. Un fost ambasador moldovean în SUA, acum membru al coaliţiei de guvernare, Igor Munteanu, a numit „fake news” anunţul fostului liberal.

Cazul în sine al sosirii la Chişinău, aparent fără ştirea premierului, a unui demnitar din guvernul rus ar ascunde o criză politică în interiorul guvernării, crede pe de altă parte analistul Anatol Ţăranu, şi ar aduce prejudicii serioase intereselor R. Moldova, pe lângă faptul că ar scoate le iveală interesul Rusiei de a-i întări electoral pe preşedintele Igor Dodon şi socialişti şi, dimpotrivă, a prejudicia cealaltă tabără guvernamentală, pe care întâmplarea o descrie ca pe una slabă şi incoerentă.

Previous Next

XS
SM
MD
LG