Linkuri accesibilitate

COP26: pentru prima dată, țările lumii se angajează să „reducă” utilizarea cărbunelui


COP26 la Glasgow: conferința s-a încheiat cu promisiunea de a reduce utilizarea cărbunelui, 14 noiembrie 2021.
COP26 la Glasgow: conferința s-a încheiat cu promisiunea de a reduce utilizarea cărbunelui, 14 noiembrie 2021.

Reuniunea de la Glasgow privind schimbările climatice, COP23 s-a încheiat la sfârșitul săptămânii trecut cu un acord care pentru prima dată planifică în mod explicit reducerea utilizării cărbunelui, cel mai prost combustibil fosil pentru gazele cu efect de seră.

Acordul cere de asemenea reduceri mai mari ale emisiilor de gaze cu efect de seră și promite mai mulți bani pentru țările în curs de dezvoltare - pentru a le ajuta să se adapteze la impactul schimbărilor climatice.

COP26: ultima zi a negocierilor de la Glasgow, Scoția, 13 noiembrie 2021.
COP26: ultima zi a negocierilor de la Glasgow, Scoția, 13 noiembrie 2021.

Dar angajamentele luate la Glasgow nu merg suficient de departe pentru a garanta o creștere a temperaturii globale cu numai 1,5 C, cât s-a stabilit în Acordurile de la Paris din 2015.

Cea mare luptă s-a dat pentru includerea prevederii legate de exploatările de cărbune, care s-a lovit de opoziția îndârjită a Indiei și Chinei.

Ministrul Indiei pentru Climă, Bhupender Yadav, a întrebat cum ar putea țările în curs de dezvoltare să promită să elimine treptat subvențiile pentru cărbune și combustibili fosili atunci când „mai trebuie să se ocupe de agendele lor de dezvoltare și de eradicare a sărăciei”.

Textul final al acordului a fost revizuit prin înlocuirea formulei „renunţare treptată” la cărbune cu expresia „reducere treptată” a consumului de cărbune.

Alok Sharma, ministru britanic fără portofoliu, președintele COP26, Glasgow, 14 noiembrie 2021.
Alok Sharma, ministru britanic fără portofoliu, președintele COP26, Glasgow, 14 noiembrie 2021.

După aprobarea acordului, preşedintele britanic al COP26, ministrul fără portofoliu, Alok Sharma, a spus că „regret profund” schimbările de ultim moment la limbajul textului privind diminuarea consumului de cărbune.

Premierul britanic Boris Johnson a spus, pe de altă parte, că speră că lumea „va privi înapoi la COP26 de la Glasgow drept începutul sfârșitului schimbărilor climatice”.

„Mai sunt încă multe de făcut în următorii ani. Dar acordul de astăzi este un mare pas înainte și, în mod critic, avem primul acord internațional de reducere treptată a cărbunelui și o foaie de parcurs pentru a limita încălzirea globală la 1,5 C” a spus el.

Ca parte a acordului, țările se vor întâlni anul viitor pentru a promite noi reduceri majore a emisiilor de carbon, cu scopul de a atinge obiectivul de 1,5 C. Angajamentele actuale, dacă sunt îndeplinite, vor limita doar încălzirea globală la aproximativ 2,4 C.

Dacă temperaturile globale cresc cu mai mult de 1,5 grade Celsius, oamenii de știință spun că Pământul va suferi fenomeme climatice extreme, ca deșertificarea unor regiuni întinse, cu milioane de oamni amenințați cu foametea.

Principalele realizări ale acordulu de la Glasgow:

  • Revizuirea planurilor de reducere a emisiilor anul viitor pentru a încerca să mențină atingerea obiectivului de 1,5C
  • Prima includere vreodată a unui angajament de a limita utilizarea cărbunelui

Ajutor financiar sporit pentru țările în curs de dezvoltare

XS
SM
MD
LG