Linkuri accesibilitate

Coreea de Nord a efectuat al patrulea test cu rachete balistice într-o săptămână


Kim Jong-un, liderul suprem nord-coreean

Coreea de Nord a lansat pe 1 octombrie două rachete balistice spre Marea Japoniei, acesta fiind cel de-al patrulea test de rachetă în ultima săptămână.

Armata sud-coreeană a consemnat testul fără a oferi detalii suplimentare. Autoritățile militare nipone spun că rachetele au parcurs 350-400 de kilometri și au atins o altitudine de 35-50 de kilometri. Ministrul adjunct al apărării din Japonia a fost citat spunând că rachetele au demonstrat o traiectorie „neregulată”.

Mai multe rezoluții ale Națiunilor Unite interzic dictaturii nord-coreene să efectueze teste cu rachete balistice. În luna mai, China și Rusia au blocat o inițiativă americană de înăsprire a sancțiunilor privind lansările de rachete nord-coreene.

La începutul săptămânii, președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a condamnat „obsesia” Nordului pentru armele nucleare, despre care Yoon a spus că a provocat privațiuni pentru poporul nord-coreean. Yoon a adăugat că „dacă Coreea de Nord va încerca să folosească arme nucleare, se va confrunta cu un răspuns hotărât și copleșitor din partea alianței dintre Coreea de Sud și SUA și a armatei noastre”.

Analiștii consideră că recenta serie de teste cu rachete este o reacție la exercițiile navale comune SUA-Coreea de Sud și la alte antrenamente care au inclus Japonia.

Previous Next

XS
SM
MD
LG