Linkuri accesibilitate

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică deasupra Japoniei


Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică deasupra Japoniei pentru prima dată în ultimii cinci ani, pe 4 octombrie, o acțiune pe care Statele Unite au calificat-o drept „nechibzuită și periculoasă”.

Ultima lansare - care este a cincea rachetă lansată de Coreea de Nord în 10 zile - a determinat Japonia să își activeze sistemul de alertă antirachetă și să emită un avertisment pentru ca populația să se adăpostească. Ultima dată când Coreea de Nord a lansat o rachetă deasupra Japoniei a fost în 2017, în plină perioadă de „foc și furie”, când liderul statului stalinist Kim Jong Un a făcut schimb de insulte cu președintele american de atunci, Donald Trump.

Coreea de Sud a declarat că racheta balistică cu rază intermediară de acțiune (IRBM) a zburat aproximativ 4500 de kilometri - posibil un nou record de distanță pentru testele nord-coreene. Președintele sud-coreean Yoon Suk-yeol a calificat lansarea drept o „provocare” care încalcă reglementările ONU și a promis un „răspuns sever” într-o declarație emisă de biroul său.

Prim-ministrul aponez Fumio Kishida a descris-o ca fiind „un act de violență”, în timp ce șeful Uniunii Europene, Charles Michel, a declarat că această acțiune reprezintă „o agresiune nejustificată”. Departamentul de Stat al SUA a declarat că „lansarea nesăbuită și periculoasă” a reprezentat „o amenințare inacceptabilă pentru poporul japonez”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG