Linkuri accesibilitate

Coreea de Nord neagă acuzațiile că ar fi exportat arme în Rusia


Liderul nord-coreean Kim Jong Un participă la lucrările Comitetului Militar Central al Partidului Muncitoresc din Coreea de Nord
Liderul nord-coreean Kim Jong Un participă la lucrările Comitetului Militar Central al Partidului Muncitoresc din Coreea de Nord

Ministerul Apărării din Coreea de Nord a negat că a furnizat arme și muniții Rusiei pe fondul războiului din Ucraina, calificând acuzațiile drept „zvonuri răspândite de „forțe ostile” care vor să păteze imaginea Pyongyangului.

„Nu am exportat niciodată arme sau muniții către Rusia și nu avem în plan să le exportăm”, a afirmat un înalt oficial neidentificat din domeniul apărării pe 21 septembrie, declarație preluată de presa nord-coreeană.

Afirmația a fost făcută după ce Washingtonul a confirmat la începutul acestei luni o analiză declasificată a serviciilor de informații americane care susținea că Rusia era în curs de a achiziționa arme din Coreea de Nord pentru a asigura aprovizionarea pe fondul războiului său din Ucraina.

Astfel de exporturi, despre care se spune că ar include obuze de artilerie și rachete, ar încălca rezoluțiile ONU care decurg din programul nuclear al Coreei de Nord și care îi interzic acesteia să importe sau să exporte arme. Moscova a calificat constatările serviciilor de informații americane drept „false”.

Oficialul nord-coreean, care nu este numit în materialele de presă, a subliniat, de asemenea, că Pyongyangul nu a recunoscut niciodată ceea ce consideră sancțiunile „ilegale” ale Consiliului de Securitate al ONU împotriva țării, impuse după ce Coreea de Nord a efectuat primul dintr-o serie de teste cu arme nucleare în 2006. Rusia a cumpărat recent drone militare din Iran, un alt stat supus sancțiunilor americane și internaționale, pentru a-și intensifica campania de război împotriva Ucrainei, care ar fi epuizat stocurile de muniție și echipamente militare ale Moscovei.

Live Briefing | Război în Ucraina

Briefing-ul Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, dar și reacția internațională.

XS
SM
MD
LG