Linkuri accesibilitate

Coregrafie politică pe marginea planului de pace în Orientul Mijlociu


Benjamin Netanyahu (dreapta) și Donald Trump (stânga) pe un panou electoral în septembrie 2019

Luni și marți, la Washington, va fi anunțat planul american de pace pentru Orientul Mijlociu, mai bine zis, pentru conflictul israeliano-palestinian. Dar ce pare să intereseze mai mult decât planul în sine este coregrafia diplomatică din jurul lui și ce ar putea să însemne ea.

Planuri de pace în Orientul Mijlociu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:39 0:00
Link directAdministrația Trump va prezenta un plan de pace pentru conflictul israeliano-palestinian, nu un acord deja încheiat, al părților direct implicate. Asta pentru că palestinienii nu vor fi prezenți la Washington, nefiind invitați, pentru că nu ar fi acceptat să vină. Liderii palestinieni nu consideră administrația Trump un mediator onest al disputei. Dar asperitățile legate de plan nu se opresc aici. Atât în Israel, cât și în Statele Unite, există un context politic special. În America, paralel cu ceremoniile legate de plan, în Senat are loc procesul intentat lui Donald Trump pentru abuz de putere și subminarea prerogativelor Congresului. În Israel, marți, în aceeași zi cu anunțul planului, este preconizat un vot în parlament, unde premierul în exercițiu Benjamin Netanyahu solicită imunitate în față acuzațiilor de corupție. Momentul ales pentru anunț este, în acest context, semnificativ.

Benny Gantz
Benny Gantz


Prins la mijlocul acestei coregrafii politice este rivalul lui Netanyahu, la alegerile de la începutul lui martie, Benny Gantz.Inițial acesta i-a cerut lui Trump să amâne anunțul planului, spunând că momentul ales ar constitui un amestec în procesul electoral din Israel, cunoscută fiind relația privilegiată dintre Trump și Netanyahu. Neobținând ceea ce ceruse, Gantz a avut de decis dacă să accepte invitația lui Trump, să participe la Washington, sau nu. O decizie complicată. Dacă ar fi absentat marți, există riscul că votul cu privire la imunitatea lui Netanyahu să fie amânat. Dacă ar fi respins invitația, ar fi părut că se opune unui plan de pace cu gir american și că este ostil față de Donald Trump, nu doar liderul principalului aliat al Israelului, dar și o figura politică extrem de populară acolo. Gantz a decis să vină la Washington, pentru o întâlnire separată cu Trump, luni, urmând să revină în Israel, imediat după aceea pentru procedurile parlamentare de marți. Netanyahu, care și-a programat și el o întâlnire cu Trump, luni, pentru a nu îi da rivalului său exclusivitate mediatică, va rămâne la Washington pentru anunțarea planului, concomitent cu decizia Parlamentului israelian cu privire la cazurile sale de corupție. Aceste desfășurări domină în prezent relatările de presă, dar firește ce ce va conta mai mult, în final, este conținutul propunerii de pace și dacă ea este realizabilă practic.

XS
SM
MD
LG