Linkuri accesibilitate

Corespondenții Radio Europa Liberă/Libertatea din Belarus au fost eliberați după 10 zile de arest


Jurnaliștii Ales Dașcinski (s), Ina Stuginskaia (c) și Aleh Hruzgilovici (d)
Jurnaliștii Ales Dașcinski (s), Ina Stuginskaia (c) și Aleh Hruzgilovici (d)

Doi corespondenți ai serviciului belarus al postului de radio Europa Liberă/ Libertatea au fost eliberați din închisoare la 10 zile după arestarea lor ca parte a represiunii liderului autoritar Alexandr Lukașenka asupra mass-media independente a țării și asupra societății civile. Ina Stuginskaia și Aleh Hruzgilovici au fost eliberați pe 26 iulie, și au spus că au fost informați că rămân suspecți într-un dosar penal nespecificat.

Stuginskaia se afla în greva foamei de nouă zile, iar colegul ei de trei zile, pentru a protesta împotriva arestării. Un alt corespondent REL/RL, Ales Dașcinski, a fost eliberat pe 23 iulie. Cei trei jurnaliști au fost arestați printre alți ziariști independenți pe 16 iulie, după ce forțele de poliție și de securitate le-au percheziționat apartamentele și birourile, inclusiv biroul din Minsk al postului nostru de radio.

Autoritățile din Belarus au trecut la reprimarea mass-media independente și a peste 50 de organizații neguvernamentale în urma protestelor de stradî, după alegerile prezidențiale disputate, de anul trecut. Opoziția și occidentul spun că Svetlana Țihanouskaia a câștigat votul și îl acuză pe Lukașenka că a falsificat rezultatul pentru a-și acorda un al șaselea mandat consecutiv. Europa Liberă a condamnat arestările jurnaliștilor săi ca „dovadă clară” a „disperării” lui Lukașenka”. Tot la 26 iulie, un corespondent al postului de televiziune Belsat, Ihar Iliaș, a fost eliberat din arest după 10 zile.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG