Linkuri accesibilitate

Mark Zuckerberg face mea culpa pentru Facebook (VIDEO)


Criticii Facebook spun că firma știa din 2015 despre scurgerea de informatii.

Recenta controversa cu privire la scurgerea de informatii personale de pe Facebook catre firma de consultanta, Cambridge Analytica a pus gigantul mediatic intr-o pozitie dificila. Cum a reactionat conducerea retelei de socializare? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Corespondența zilei de la Washington cu Valeriu Sela
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:12 0:00

La cinci zile dupa izbucnirea scandalului, creatorul Facebook, Mark Zuckerberg s-a pronuntat. El si-a exprimat regretul pentru cele intimplate si s-a oferit sa depuna marturie in fata Congresului, daca va fi necesar. Zuckerberg a adaugat ca firma a luat masuri pentru securizarea informatiilor, incercind sa restabileasca increderea utilizatorilor. „Avem obligatia sa va projejam informatiile si daca nu putem, nu meritam sa lucrati cu noi” – a spus Zuckerberg, care a continuat „Incerc sa inteleg exact ce s-a intimplat si cum sa ne asiguram ca nu se va mai intimpla”.

Saptamina trecuta s-a dat la iveala ca firma de consultanta, Cambridge Analytica, care a lucrat cu campania lui Donald Trump a obtinut informatii despre circa 50 de milioane de membrii Facebook, fara stirea acestora. Facebook sustine ca initial, datele au fost solicitate si obtinute de un profesor, in scopuri academice, ceea ce era compatibil cu regulile in vigoare. Numai ca informatia a fost transmisa ulterior unor terte parti, inclusiv Cambridge Analytica, ceea ce reprezinta o violare a regulilor Facebook.

Afacerea Cambridge Analytica și Facebook
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:48 0:00

Aceasta controversa a facut ca actiunile companiei la bursa new yorkeza sa piarda circa 50 de miliarde de dolari. Politicieni de ambele parti ale Atlanticului au solicitat ca Zuckerberg sa depuna marturie in fata forurilor legislative in legatura cu cele intimplate. Compania risca acum procese intentate de investitori si utilizatori, la care se adauga o campanie care cere nici mai mult nici mai putin decit ca utilizatorii sa renunte la Facebook, la care s-a alaturat si Brian Acton, unul dintre creatorii WhatsApp, firma achizitionata de Facebook pentru 19 miliarde de dolari in 2014.

Zuckerberg a mai scris ca firma va restrictiona accesul unor terte parti la informatii personale. Facebook va promova de asemenea, o cale pentru utilizatori de a stopa accesul oricarei aplicatii, care le solicita informatii personale. Criticii Facebook spun ca firma stia din 2015 despre scurgerea de informatii si desi a luat anumite masuri, a tinut informatia secreta pina la recentele dezvaluiri din presa.

XS
SM
MD
LG