Linkuri accesibilitate

Corona în Germania. Relaxare treptată şi soluţii flexibile


Institutul Robert Koch din Berlin
Institutul Robert Koch din Berlin

​​​​​​​Începînd de astăzi, purtarea măştilor de protecţie e obligatorie în mijloacele de transport în comun, dar nu peste tot şi în magazine

Guvernul german vorbeşte despre o relaxare flexibilă şi regională a măsurilor rigide privind protecţia populaţiei faţă de pericolul contaminării cu virusul Covid-19.

Corona în Germania
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:33 0:00



Şeful cancelariatului, Helge Braun, a declarat că există diferenţe regionale semnificative în ceea ce priveşte gradul de răspîndire a epidemiei în diferitele land-uri ale Germaniei. Din cauza aceasta, măsurile de protecţie trebuie aplicate într-un mod diferenţiat. În anumite regiuni, restricţiile chiar ar putea deveni mai rigide, în altele se pot introduce relaxări.

Diferenţele la care s-a referit Braun se pot observa şi în legătură cu intrarea în vigoare a purtării măştilor de protecţie. Începînd de luni, în toate land-urile federale s-a introdus obligativitatea măştilor în mijloacele de transport public. În land-ul Schlewig-Holstein reglementarea întră în vigoare abia miercuri. Dacă în Bavaria, de exemplu, intrarea în magazine este permisă doar cu o mască, în land-ul Berlin, masca e obligatorie doar în transportul public. În Bavaria intrarea fără măşti în magazine este interzisă, dar nu şi în land-ul Berlin. Aici au fost deschise deja săptămâna trecută toate magazinele sub 800 de metri pătraţi. Restaurantele, în schimb, rămân închise peste tot. Muzeele şi bibliotecile vor fi deschise la Berlin, în Turingia doar muzeele. Călătorilor cu trenul li se recomandă purtarea unei măşti, dar nimeni nu poate fi constrâns să şi poarte o asemenea mască. Sancţionarea nerespectării reglementărilor diferă de la land la land.

Purtarea măştilor a stârnit criticile unor experţi şi medici.

Astfel, expertul Frank Ulrich Montgomery a criticat guvernul federal pentru faptul că nu a fost în stare să pună la dispoziţia populaţiei aşa numitele măşti FFP2. Folosirea unor măşti artizanale sau acoperirea feţei cu un fular, a spus expertul luni într-un interviu, pot deveni un risc de contaminare.

Cea mai eficientă măsură de protejare este în continuare respectarea distanţei fizice, autoizolarea la domiciliu şi evitarea unor contacte în timpul plimbărilor în aer liber care sunt permise, inclusiv în parcuri.

Berlin - restaurante închise în timpul carantinei
Berlin - restaurante închise în timpul carantinei


În contextul discuţiei privind o relaxare treptată se vorbeşte şi despre redeschiderea şcolilor, creşelor şi grădiniţelor. În unele land-uri, ca de exemplu la Berlin, a avut loc examenul de bacalaureat. În Turingia el începe astăzi, în Saxonia Anhaltină va avea loc la data de 2 mai sau 2 iunie. Într-o discuţie consultativă cu miniştrii ai învăţămîntului din cele 16 land-uri federale s-a stabilit că după 4 mai se va trece treptat la redeschiderea şcolilor. O armonizare naţională a măsurilor în domeniul învăţămîntului este greu de realizat, fiindcă legislaţia diferă de la land la land. Cancelara Merkel urmează să discute luni din nou cu miniştrii ai învăţământului dacă vor începe cursurile pentru clasele de liceu sau pentru clasele mici.

În mai toate land-urile federale se vor redeschide la 4 mai şi lăcaşurile de cult. La slujbele religioase numărul participanţilor va fi limitat la 30 de persoane. În lăcaşurile mici numărul participanţilor trebuie să fie mai mic. Credincioşii trebuie să poarte măşti de protecţie şi să respecte distanţa fizică de 1 metru şi jumătate.

Nemulţumirea cu restricţiile actuale au declanşat proteste. La Berlin, de pildă, au participat sâmbăta între 500 şi 1000 de persoane la o demonstraţie ilegală, organizată de o asociaţie anti-vaccin, de conspiraţionişti şi extremişti de dreapta. Poliţia a intervenit. Mai multe persoane au fost reţinute. Demonstraţii similare au avut loc şi în alte oraşe.

Potrivit Institutului „Robert Koch” din Berlin, în Germania au fost înregistrate 155 193 de persoane infectate cu virusul Covid-19 şi 5.750 de decese. Dintre cei infectaţi s-au vindecat 114 500. Rata de reproducere a coronavirusului a scăzut sub 1. Adică, infecţia nu se mai produce 1 la 1, ci de la 1 la 0,9.

Previous Next

XS
SM
MD
LG