Linkuri accesibilitate

Coronavirus în România. Cum își petrece Iohannis Paștele în doi și de ce militarizarea nu este un panaceu


Un bucureștean admiră apusul de soare de la balcon, 6 aprilie 2020
Un bucureștean admiră apusul de soare de la balcon, 6 aprilie 2020

Președintele României, Klaus Iohannis și-a continuat și azi declarațiile sale pesimiste prin care îi descurajează pe oameni să se bucure de sărbătorile pascale. După vizita pe care a făcut-o la Centrul Național de Conducere și Coordonare a Intervenției, aflat în afara Bucureștiului, Iohannis a explicat că vremea bună și știrile care vin dinspre Europa Centrală referitoare la relaxarea măsurilor de izolare nu aduc vești bune și pentru România: „oricât de rău îmi pare, a declarat președintele român, trebuie să vă spun clar, pe față: noi, în România, nu suntem în această fază în care putem să ne relaxăm”. Șeful statului a insistat din nou că numărul de cazuri de îmbolnăviri cu coronavirus este în creștere.

Potrivit ultimelor rezultate oficiale, numărul îmbolnăvirilor a trecut de 4700 și există deja 215 victime. De asemenea, în ultimele 24 de ore, numărul celor internați la terapie intensivă s-a dublat, iar autoritățile române atrag atenția de mai multe zile că vârful dramatic al crizei de coronavirus va fi odată cu Paștele ortodox.


Spre deosebire de declarațiile de la începutul crizei, când înalții prelați insistau că Biserica îi apără pe credincioși, că slujbele și împărtășirea cu aceeași lingurință trebuie continuate, acum purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, a declarat că slujbele de Înviere și de Florii vor fi ținute, din „nefericire”, cu bisericile goale, dar că ele vor fi transmise la nivel național de Trinitas TV şi Radio Trinitas, parte a concernului media care aparține Patriarhiei Române. Biserica Ortodoxă Română vorbește astfel pentru prima dată despre faptul că e suficientă „participarea sufletească” și îi îndeamnă pe credincioși să cânte de pe balcoane „Hristos a Înviat”, pentru ca Biserica să se reunească în „aceeași comunitate de credință, speranță și dragoste”.

Președintele României, care este protestant, a spus astăzi că duminică va sărbători Paștele împreună cu soția lui, care este catolică, acasă. „Vom fi numai noi doi, a precizat președintele Klaus Iohannis, continuând: „Nu vom merge la biserică, nu vom merge să luăm lumină, nu vom invita pe nimeni la masă, nu vom merge la nimeni la masă. Vom fi acasă, vom urmări liturghia la televizor, vom aprinde o lumânare în casă și ne vom ruga”.

Președintele a mai adăugat că în acest fel se așteaptă să facă toți cetățenii țării, în așa fel încât și România să poată adopta cât mai curând măsuri de relaxare.

Președintele Klaus Iohannis la o întâlnire cu premierul Ludovic Orban, 6 aprilie 2020
Președintele Klaus Iohannis la o întâlnire cu premierul Ludovic Orban, 6 aprilie 2020

Între timp, epidemia avansează mai cu seamă în locurile vulnerabile, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat că instalează o conducere militarizată la Spitalul Județean din Deva, după ce acest spital a fost plasat în carantină. O carantină care nu a dat rezultate însă, fiindcă, potrivit presei locale, mai mulți medici s-au sustras acestei masuri și au fugit din spital.

Deocamdată nu e clar cât de grave sunt lucrurile, dar ministrul de resort a promis o testare generală atât a pacienților internați, cât și a personalului sanitar. La Suceava, unde militarii conduc cu mână forte spitalul, situația nu s-a îmbunătățit, iar astăzi mai multe asistente bolnave, care se îngrijesc cu greu între ele și care spun că nimeni nu vine să le vadă, au amenințat că-și dau foc. „Suntem ca o sacoșă uitată pe peronul gării”, aceasta e descrierea dramatică pe care o transmit aceste femei în afară, sugerând cumva că militarizarea nu este un panaceu.

XS
SM
MD
LG