Linkuri accesibilitate

„Unora li se pare că nu trăim un moment dificil, ci că a venit vremea să instituie paradisul pe pământ” (Ion M. Ioniță/ Adevărul)


Revista presei de la București.

„Noul coronavirus nu ar fi ajuns o problemă globală dacă presa de la Beijing era liberă”, este concluzia organizației „Reporteri fără frontiere”, citată în Adevărul. Articolul informează despre declarațiile Verei Jourova, vicepreşedinta Comisiei Europene pentru Valori şi Transparenţă: au fost identificate 150 de dezinformări despre coronavirus a căror sursă poate fi pusă în legătură cu regimul aflat la putere în Rusia. Aceeași tendință o manifestă și China, stat care propagă ideea că Europa nu e capabilă să facă față pandemiei fără sprijinul Chinei. Realitatea poate fi tocmai pe dos, comportamentul Chinei a dus la extinderea epidemiei spre Vest. După cum s-a scris și în cotidianul francez Liberation, numărul de cazuri și decese din China este mult mai mare decât cel comunicat oficial.

Pe blogurile Adevărul, Cristian Unteanu pune în titlul comentariului de azi ideea că Donald Trump, președintele Statelor Unite, „dărâmă încet-încet edificiul multilateralismului clădit după cel de-al Doilea Război Mondial”. E vorba de o declarație nouă: Statele Unite și-ar putea retrage finanțarea acordată Organizației Mondiale a Sănătății pentru că „ar fi eşuat în a elabora previziuni corecte asupra evoluţiei epidemiei şi apoi a pandemiei cu coronavirus”. Această poziție e de adăugat retragerii Statelor Unite, la decizia lui Trump, din mai multe organizații, tratate și acorduri internaționale.

Prima parte a unei analize realizate de expertul LARICS pe probleme de securitate medicală Cosmin Dugan apare în Adevărul, secțiunea bloguri, și urmărește măsurile luate de state occidentale puternice pentru a-și pune la adăpost, în actuala pandemiei, serviciile secrete și structurile lor. E de la sine înțeles, arată autorul, că e un principiu sănătos. Aflăm astfel că în Statele Unite există încă din 2006 grupuri de analiză care au pregătit protocoale amănunțite în caz de catastrofe sau pandemii. Pe timpul administrației Obama s-a realizat și un manual în acest sens, destinat exact unei epidemii cu un agent infecţios emergent cu consecinţe severe.

În plină pandemie, autoritățile din România nu reușesc să cadă de acord nici asupra măsurilor luate de guvern din mers, în cursa contra cronometru contra noului coronavirus. Spitalele sunt pline, sistemul medical sub o presiune nemaiîntâlnită, economia complet busculată, în timp ce Partidul Social-Democrat, care încă poate asigura majoritatea în parlamentul de la București, ia pe bandă rulantă decizii de un populism incredibil: „Românii nu ar mai trebui să plătească nimic, nici dări, nici utilităţi, nici rate la bănci (…) Unora li se pare că nu trăim un moment extraordinar de dificil, ci că a venit vremea să instituie paradisul pe pământ prin controlul preţurilor şi sistarea plăţilor către companii”, scrie Ion M. Ioniță în Adevărul și continuă: „Nu contează că va intra o ţară întreagă în blocaj şi că ar dispărea utilităţile esenţiale, important este să păcălim din nou lumea cu cele mai fioroase legi populiste. Un asemenea rai a mai fost, în epoca de aur a comunismului, când toate preţurile erau controlate de stat şi, evident, nu se găsea nimic pentru populaţie, nici alimente, nici căldură, nici electricitate. Un asemenea viitor ni se pune din nou acum în faţă”.

XS
SM
MD
LG