6% din teste Covid-19 făcute ies positive, potrivit Grupului pentru Comunicare Strategică.
Societatea Română de Epidemiologie şi-a manifestat luni îngrijorarea, în contextul „creşterii constante" din ultima săptămână a numărului de cazuri de infecţie cu SARS-CoV-2 şi a peste zece decese înregistrate zilnic.
Experții în epidemiologie din România le cer „insistent” oamenilor să respecte distanţarea fizică, să evite grupurile mari de persoane, să poarte măşti în spaţii închise sau ori de câte ori este necesară interacţiunea dintre două sau mai multe persoane,să respecte igiena prin decontaminarea frecventă a mâinilor și a suprafeţelor utilizate sau atinse de mai multe persoane.
Duminică au fost înregistrate peste 300 de cazuri de persoane infectate cu coronavirus, iar în ultimele 24 de ore alte 246 au fost depistat, iar 11 oameni au murit. În total, peste 24.000 de îmbolnăviri arată statistica autohtonă, din care 7300 sunt active. Numărul decceselor se apropie de 1600.
Al treilea val de relaxare decretat săptămâna trecută a dus la creșterea numărului de îmbolnăviri pe fondul revenirii la „normal”. Spre exemplu, la sfârșitul săptămânii, la Vama Veche petrecerile au avut loc, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat și sute de oameni s-au înghesuit să se bucure de această „normalitate”. O terasă din această localitate a fost, însă, închisă după ce o angajată de la bar a fost confirmată pozitiv, iar ancheta epidemiologică, încă neterminată, a mai descoperit un al doilea angajat pozitv.
Totuși, cea mai mare creștere a cazurilor din ultimele zile s-a înregistrat în Brașov, unde bilanțul a ajuns la 1.215 cazuri. Județul Suceava conduce, însă în acest top dramatic, urmat de capitala României.
Neglijențele și faptul că foarte mulți români nu cred în existența epidemiei de coronavirus sugerează că vor exista complicații și mai mari. În plus, potrivit unui sondaj IRES de luna trecută aproape jumătate dintre români cred că virusul SARS-CoV2 este mai puțin periculos pe cât se crede.