Linkuri accesibilitate

Coronavirus. Concurs literar online


Concurs literar Bachmann (sursa: ORF)
Concurs literar Bachmann (sursa: ORF)

Epidemia ar putea provoca în sectorul cultural din Germania pagube în valoare de 28 de miliarde de euro. Soluţii alternative pentru cultură în vremurile contactelor sociale limitate

Potrivit unor estimări ale Centrului Federal de Competenţă din Domeniul Culturii şi Economiei Creatoare (Kompetenzzentrums Kultur- und Kreativwirtschaft des Bundes), epidemia ar putea provoca în sectorul cultural din Germania pagube în valoare de 28 de miliarde de euro.

Coronavirus. Concurs literar online
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:25 0:00
Link direct



Într-o amplă analiză a Centrului se spune că foarte mulţi lucrători şi lucrătoare din domeniul cultural-artistic şi literar au dispus şi până la izbucnirea epidemiei de un venit minimal. Epidemia, se constată în continuare, periclitează acum existenţa multora dintre ei. Asta, în primul rând, din cauza suspendării activităţilor publice.

Centrul de Competenţă a calculat pierderile în cazul a trei scenarii. Dacă epidemia se va extinde într-o formă blândă, pierderile ar însuma numai 9,5 de miliarde. Un scenariu mediu ar duce la pierderi de 14,7 miliarde de euro. În cel de-al treilea scenariu, care este şi cel mai sumbru, se vorbeşte despre cel puţin 28 de miliarde. Repercusiunile vor fi resimţite deja în următoarele 3-4 luni, susţin experţii Centrului de Competenţă.

Pierderile, însă, se vor face simţite în mod diferit în diversele sectoare culturale. Astfel, pierderile din domeniul muzical vor atinge 59 la sută, în sectorul cinematografic 71 de procente; piaţa cărţii va suferi pierderi în proporţie de 34 la sută. Lovitura cea mai puternică o vor înregistra liber-profesioniştii şi creatorii din domeniul artelor plastice. Se prevăd pierderi de 75 la sută faţă de veniturile medii anuale din perioda ante-corona.

Chiar dacă guvernul a prevăzut pentru lucrătorii din domeniul cultural un ajutor imediat şi nerambursabil de 5.000 de euro, consecinţele pe termen lung vor fi dezastruoase.

În plină criză se caută soluţii pentru continuarea unor activităţi culturale, făcându-se diverse oferte care, totuşi, nu pot fi prelungite la infinit. Astfel, unele teatre şi opere oferă spectacole online. Unele dintre ele fiind preluate şi de televiziunile publice germane.

Centrul de Competenţă din Domeniul Cultural (detaliu din analiză)
Centrul de Competenţă din Domeniul Cultural (detaliu din analiză)


Zilele trecute s-a aflat că unul dintre cele mai importante cuncursuri literare germane va fi suspendat. Este vorba despre concursul literar din Klagenfurt (din capitala landului federal austriac, Carintia) unde din 1977 încoace se decernează renumitul „Premiu Ingeborg Bachmann”. Între timp, televiziunea publică din Austria (ORF) a propus ca acest concurs să se desfăşoare online sub denumirea „Premiul Ingeborg Bachmann digital”.

Competiţia literară la care au participa în anii trecuţi scriitori de limbă germană din Germania, Austria, Elveţia şi România avea loc în prezenţa publicului şi juriului care dezbătea pe loc textele prezentate. Lecturile şi dezbaterile fuseseră difuzate, în direct, de canalul cultural 3Sat.

Anul acesta, concursul va avea loc pe data de 17 iunie.

Ingeborg Bachmann (1926-1973) a fost una dintre cele mai renumite poete germane ale secolului trecut. S-a împrietenit cu poetul bucovinean Paul Celan (1920-1970) care în 1947 a plecat din România şi a locuit o perioadă scurtă la Viena. Din cauza epidemiei au fost suspendate deocamdată numeroase festivităţi dedicate lui Celan, născut în urmă cu 100 de ani şi decedat acum 50 de ani.

XS
SM
MD
LG