Linkuri accesibilitate

Coronavirus: Europa de Est se îndreaptă spre cea mai severă recesiune de la căderea comunismului


Timișoara, România, mai 2020.
Timișoara, România, mai 2020.

Pandemia de coronavirus a afectat puternic regiunea Uniunii Europene cu cea mai rapidă creștere economică în primul trimestru, împingând majoritatea membrilor estici ai blocului comunitar înspre cea mai severă recesiune de la căderea regimului comunist.

Deși țările din regiune au evitat contracțiile-record suferite de statele din vestul continentului, închiderea fabricilor, a magazinelor și întreruperea serviciilor au lovit profiturile companiilor și au dus la creșterea șomajului, scrie Bloomberg.

Creșterea economică a încetinit, în termeni anuali, mai lent decât se estima în Polonia și în Ungaria, economiile Cehiei și Slovaciei s-au contractat, în timp ce România și Bulgaria au rămas „la nivel de plutire”, atât în ceea ce privește creșterea în termeni anuali, cât și evoluția față de trimestrul anterior, potrivit statisticilor publicate vineri.

Per total, regiunea estică a suferit o contracție de 1,1% raportat la precedentele trei luni, cea mai amplă scădere începând cu 2010, notează Capital Economics. Scăderea este sub declinul record de 3,8% înregistrat în zona euro, principala piață de export pentru statele din regiune.

XS
SM
MD
LG