Linkuri accesibilitate

Coronavirus: Paștele în carantină


Ouă vopsite într-o piață din Belgrad
Ouă vopsite într-o piață din Belgrad

În urmă cu câteva săptămâni, presa greacă a scris pe larg despre cazul Mitropolitului Serafim din insula Cythera, care a fost arestat și certat aspru de poliție pentru că într-o vineri seara a ținut slujbă, deși asemenea adunări erau deja interzise.

Mitropolitul a explicat poliției că dreapta credință te apără de toate, dar a tăcut când i s-a spus că n-o să-l apere de o foarte usturătoare amendă.

Coronavirus: Paștele în carantină
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:05 0:00
Link direct



Asta pentru că, cu toată influența strivitoare a bisericii în Grecia și cu prezența muntelui Athos, guvernul de centru-dreapta al lui Kiriakos Mitsotakis a luat măsuri foarte stricte pentru a împiedica propagarea virusului, care ar fi putut fi favorizată de adunările pascale.

Dezinfecție la mânăstirea Kastritsis
Dezinfecție la mânăstirea Kastritsis

După discuții cu guvernul și autoritățile sanitare, Sfântul Sinod din Grecia a anunțat că bisericile vor fi închise de Paști, iar slujbele se vor ține înăuntru, de către preoți fără enoriași.

Guvernul de la Atena dorește acum chiar să impună o interdicție totală pe transportul public, inclusiv taxiuri, începând de sâmbătă la orele 20.00 și până marți 21 aprilie.

Purtătorul de cuvânt al guvernului Stelios Petsas a repetat insistent că anul acesta nu se va permite nici un fel de prezență a credincioșilor în biserici.

Grecia are până acum puțin peste 100 de morți de coronavirus și oficial 2170 de persoane infectate.

În Serbia, în schimb, presiunea unor importante figuri bisericești asupra guvernului, pentru a permite slujbele de Paști, a fost și este la fel de mare ca în România. O asemenea figură importantă este episcopul Irinej din Novi Sad, care folosește toate mijloacele pentru a cere public permiterea mersului la slujbe. El a făcut asta chiar și în predica de duminica trecută. Adresându-se bisericii, președintele Aleksandar Vučić a spus însă că nu este “realistic” să se creadă că vor fi ridicate restricțiile de Paște.

Restricțiile în Serbia încep deja de vineri seara, cu o zi mai devreme decât în Grecia, și vor dura până marți seara.

În catedrala Alexander Nevski din Sofia, 17 aprilie 2020
În catedrala Alexander Nevski din Sofia, 17 aprilie 2020

În Bulgaria, autoritățile au hotărât închiderea capitalei Sofia pentru a opri răspândirea coronavirusului. Începând de vineri, bulgarii nu mai pot călători din sau spre capitala care are 2 milioane de locuitori. Numărul infecţiilor a crescut la 800. Jumătate dintre bolnavi sunt în Sofia. 38 de bulgari au murit de coronavirus până acum.

Ministrul bulgar de Interne Mladen Marinov a spus că circa 5.000 de maşini au fost oprite la ieşirea din capitală doar joi. Bulgarii au fost deja obligați să poarte măști în exterior până pe 26 aprilie.

In Ucraina, biserica ortodoxa națională, cea recunoscută de Constantinopol, s-a aliniat pe cea catolică și a cerut credincioșilor să stea acasă de Paști. După ani de ostilitate între Kiev şi Moscova, Ucraina are acum două biserici ortodoxe. Una rămâne sub autoritatea Patriarhiei Moscovei, iar celei de-a doua Patriarhia Ecumenică de Constantinopol i-a recunoscut autocefalia în 2018.

Inițial, ambele biserici ortodoxe erau împotriva restricțiilor. De pildă, atât biserica pro-rusă, cât și Mitropolitul Pavel care conduce Lavra Peşterilor din Kiev (sau Lavra Pecerska), o mănăstire istorică din Kiev înscrisă în patrimoniul mondial al UNESCO, susţineau luna trecută că epidemia este rezultatul păcatelor omeneşti şi că poate fi învinsă prin rugăciuni, îmbrăţişări şi post.

Mitropolitul Onufri al Bisericii Ortodoxe Ucrainene (stânga) și starețul Pavel al Lavrei Pecerska din Kiev
Mitropolitul Onufri al Bisericii Ortodoxe Ucrainene (stânga) și starețul Pavel al Lavrei Pecerska din Kiev

Între timp, 26 de călugări ai mănăstirii Lavra s-au infectat lăcașul a fost închis, iar mitropolitul a început să sprijine măsurile de izolare decise de guvernul ucrainean, astfel că a mutat în online serviciile religioase, a dezinfectat clădirile şi a oferit spaţii în mănăstire pentru găzduirea pacienţilor COVID-19.

Mitropolitul a recunoscut public că a subestimat gravitatea pandemiei şi acum se conformează măsurilor introduse pentru limitarea răspândirii bolii.

Pe același fundal al epidemiei a avut, de altfel, loc, joi, și noul schimb de prizonieri între Kiev şi separatişti. Cifrele celor infectați sau morți în zonele separatiste sunt necunoscute, iar autoritățile din Donețk și Luhansk nu și-au dorit, cel mai probabil, ca prizonieri din forțele guvernamentale să moară în detenție în Donbas din pricina virusului.

În sfârșit, în Rusia focarul epidemiei se situează în Moscova, iar primarul Serghei Sobianin i-a spus lui Putin în direct la TV că statisticile oficiale ale ministerului sănătății nu sunt fiabile.

Putin, căruia parlamentul i-a votat luna trecută puteri totale, ar prefera să rămână cât mai discret și să nu-și vadă numele amestecat cu pandemia.

Guvernul și ierarhia bisericii ruse au făcut recomandări credincioșilor, cerându-le să evite să meargă la slujbe, dintre care multe se vor transmite pe internet, dar nu se știe cum vor reacționa oamenii în noaptea de Înviere. În Moscova, primăria a ordonat bisericilor să stea închise, cu slujba ținută doar de preoți în interior, dar în restul Federației Ruse bisericile vor fi in principiu accesibile.

În Moscova s-a introdus un nou tip de permis, digital, de părăsire a locuinței, pentru muncă sau îngrijire medicală, dar sistemul a creat haos la punctele de control din metrou, producând exact genul de adunări masive de oameni pe care era presupus a-l evita.

Și nu se poate încheia fără a menționa Bielorusia, unde inamovibilul Aleksandr Lukașenka, la putere de mai bine de un sfert de secol, din 1996, a anunțat că virusul poate fi «otrăvit» cu vodcă («травить» коронавирус водкой). «Dar nu la muncă», a insistat el. Pentru că munca este cea mai importantă: «Oamenii de pe tractor lucrează, nimeni nu vorbește despre virus. Tractorul te vindecă de orice! Câmpul ne vindecă pe toți!» — a adăugat Lukașenka.

****

Paștele în carantină
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:59 0:00
Link direct



Anchetele epidemiologice care au stabilit traseele infecției cu Covid 19 printre pelerinii reveniți de la mânăstirea din Ucraina, precum și informațiile despre îmbolnăvirea unor preoți și ierarhi, au temperat oarecum starea de împotrivire cu care unii clerici tratau decizia Comisiei pentru stare de urgență de a opri slujbele religioase. În plus șeful statului ar fi reușit să convingă conducerea Bisericii ortodoxe subordonate canonic Patriarhiei ruse să se conformeze rigorilor impuse de starea de urgență. Prin urmare, teoretic Sărbătoarea Învierii ar trebui să fie oficiată în afara lăcașelor sfinte, preoții urmând să meargă pe la casele enoriașilor. La modul practic însă e greu de anticipat în ce măsură cetățenii vor respecta recomandările autorităților, chiar dacă au fost avertizași de înalți oficiali că riscă să fie sancţionaţi.

Ministerul de Interne a publicat vineri ce este şi ce nu este permis în aceste zile. Oamenii sunt îndemnați să sărbătorească Paştele acolo unde se află acum, în cercuri restrânse şi să evite tradiționalele călătorii la sate. Ministerul de interne atenţionează că poliţiştii vor intensifica patrularea în aceste zile, iar cei care vor călători cu maşina trebuie să aibă un motiv bine determinat pentru a argumenta scopul călătoriei. La fel, este interzisă aflarea în parcuri şi păduri unde tradițional oamenii se adunau de Paște să facă frigărui bunăoară.

Mersul la biserică sau aflarea în preajma lacaşului sfânt în noaptea Învierii sunt strict interzise. Slujbele vor fi organizate doar cu participarea slujitorilor bisericii şi transmise on-line şi prin difuzoare. În sate bucatele vor fi sfințite de preoți pe la porțile gospodarilor, iar în Chișinău oamenii pot procura cozonacii gata sfințiți. Atât Mitropolia Moldovei, cât şi cea a Basarabiei au recomandat celor care nu pot ieşi din casă să stropească singuri cu agheasmă bucatele. Preoţii Mitropoliei Basarabiei se vor deplasa la domiciliu pe parcursul zilelor de vineri și sâmbătă la solicitarea enoriaşilor care vor să-şi mărturisească păcatele şi să se împărtăşească sau care vor să le fie binecuvântate bucatele.

Potrivit Ministerului de Interne focul Haric va fi distribuit în fiecare biserică din ţară, dar va putea fi adus acasă doar după sărbători când accesul în biserici nu va mai fi restricţionat şi enoriaşii vor putea participa la slujbele bisericeşti.

Preoții unor parohii și-au rezervat dreptul să mai și improvizeze. Bunăoară, în parohiile din orașul Bălți, candelele cu focul Haric vor fi puse la porțile bisericilor, ca orice doritor să poată lua lumină, ne spunea zilele trecute episcopul de Bălţi şi Făleşti Marchel. El mai preciza că la porțile bisericilor se va face sfințirea cozonacilor şi că e de datoria forţelor de ordine să disperseze enoriaşii.

Atât Marchel, cât şi alţi slujitori de biserici au pus la îndoială că îşi vor putea convinge enoriaşii să nu vină la slujbă în noaptea Învierii.

Premierul Ion Chicu a avertizat joi preoţii care intenţionează să nu se conformeze regulilor stabilite că vor fi penalizați cu amenzi de până la 25 de mii de lei. Sancţiuni similare riscă şi cetăţenii care nu vor respecta recomandările autorităţilor. În același timp președintele Dodon, în cea mai recentă apariție televizată, și-a anunțat opinia că preoții nu ar trebui să fie amendați pentru faptul că în timpul slujbei cineva dintre enoriași ar dori să intre totuși în lăcaș.

Și Ministrul Apărării Alexandru Pânzari a anunțat vineri că poliţiştii şi militarii vor patrula în noaptea Învierii în special în localităţile aflate în carantină, precum şi în oraşele şi municipiile mari:

„Vă rog să daţi dovadă de respect şi înţelegere faţă de militarii noştri şi să vă conformaţi restricţiilor impuse de autorităţile ţării în contextul pandemiei. Înţeleg că aţi dori să mergeţi la biserică, să vă vizitaţi părinţii sau rudele. În acest an însă priotitatea tuturor este sănătatea noastră şi cea publică. A sta acasă este o datorie pe care o avem fiecare dintre noi acum.”

În ce măsură vor fi respectate interdicţiile se va vedea în statisticile pe care le va anunța ulterior ministra sănătății, care, așa cum observă unii comentatori, s-a acomodat la rolul rezervat și anunță cifrele tragice cu vizibilă cumpătare.

Previous Next

XS
SM
MD
LG