Linkuri accesibilitate

Coronavirus: principiile economiei globale sunt zdruncinate, cred experții americani


Franța rămâne închisă până după Paștele catolic
Franța rămâne închisă până după Paștele catolic

Pe buna dreptate, in aceste zile, in toata lumea se vorbeste despre problema de sanatate publica. Dar implicatiile economice nu pot fi ignorate.

„Pandemia COVID-19 va provoca schimbari fundamentale in obiceiurile consumatorilor, in dezvoltarea afacerilor si in liniile globale de aprovizionare”, crede Kevin Warsh, care preda economie la Universitatea Stanford. „Este un moment crucial in istorie”, spune Robert Kaplan, director la Eurasia Group, care scoate in evidenta ca virusul accelereaza schimbari si tendinte. El crede ca globalizarea, in acceptiunea curenta a termenului, va avea de suferit.

La fel si cooperarea internationala. Concurenta va deveni mai acerba. „Indiferent cine cistiga alegerile prezidentiale din America, provocarea la care va avea de facut fata va fi uriasa”, sustine Kurt Campbell, fost adjunct al secretarului de stat. Noul presedinte va fi confruntat cu resurse limitate, numeroase afaceri in faliment, rezervele de ajutor social reduse si, in acelasi timp, o putere in ascensiune – China.

Torsten Slok de la Deutsche Bank anticipeaza ca post-coronavirus omenirea va fi mai putin dispusa sa-si asume riscuri, oamenii vor fi mai inclinati sa economiseasca, similar cu mentalitatea ce a urmat Marii Depresiuni din anii 30. Ideea distantarii sociale va insemna mai putin clienti la restaurante, cinematografe si meciuri. Pina cind un vaccin va fi gasit - mai putine vacante si mai putine calatorii de afaceri.

Analistii cred ca, desi lumea in general va fi afectata, tarile in curs de dezvoltare vor suferi mai mult. „Nevoile in Africa, America Latina si Orientul Mijlociu vor fi mai mari decit capacitatea institutiilor internationale de a le satiface”, crede Richard Haas, presedintele Consiliului pentru Relatii Internationale.

In plus, distantarea sociala functioneaza mai greu in tari sarace, care nu au nici tehnologia, nici infrastuctura necesare. Multe dintre aceste tari sint dependente de preturile la materii prime, care s-au prabusit odata cu prabusirea productiei si consumului.

Kaplan anticipeaza presiuni politice masive in tarile sarace si in curs de dezvoltare.

XS
SM
MD
LG