Linkuri accesibilitate

Coronoavirs: prețul petrolului scade, OPEC vrea să reducă producția


OPEC a propus reduceri majore a producției, pentru a sprijini prețul petrolului, deschizând calea pentru discuții de criză cu Rusia, care trebuie să fie de acord cu planul, relatează agențiile internaționale de presă.
OPEC a decis joi să reducă producția cu 1,5 milioane de barili pe zi în al doilea trimestru al anului. Reducerea propusă este condiționată de aprobarea Rusiei, iar piața energiei își va îndrepta atenția asupra reuniunii OPEC plus de astăzi. Reducerea propusă este menită să susțină economia globală, afectată de răspindirea coronavirusului.
Rusia și Kazahstanul nu au părut dornice să reducă producția în ultimele săptămâni, ceea ce ar putea pune sub semnul întrebării întreaga propunere ce va fi discutată vineri la Viena de grupul OPEC plus.
Agenția Reuters citează surse apropiate negocierilor care afirmă că ele au fost mai dificile decât în trecut. Pentru a-și acoperi necesitățile bugetare, Rusia are nevoie ca pretul barilului de petrol să nu scadă sub 40 $ .
Arabia Saudită ar putea să-și reducă propria producție în mod voluntar cu 400.000 barili pe zi, suplimentar timp de trei luni, în cazul în care restul membrilor își respectă angajamentele. In acest caz, scrie Reuters, pretul barilului ar putea să ajungă la 25 – 30 $.
Prețul petrolului Brent a scăzut sub nivelul de 50 de dolari, cu 2,4%, la 49,93 dolari/barilul iar US Texas West Intermediate a scăzut cu 88 de cenți, sau 1,88%, la 45,90 dolari pe baril.

XS
SM
MD
LG